Kochasz czekoladę? A czy lubisz także niepieczone desery? Jeśli tak, to na pewno spodoba Ci się dzisiejszy przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy. Dzięki niemu przygotujesz pyszne ciasto czekoladowe. To absolutnie proste i gotowe w 20 minut. Ten deser pokochasz już po pierwszej degustacji. Ty i cała twoja rodzina. Więc zaczynamy.
Składniki:
Krem:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 filiżanka cukru (200g)
- Proszek waniliowy
- 70 g masła
- Czekolada w razie potrzeby
Dalej:
- 2 paczki herbatników waniliowych
- 2 paczki herbatników czekoladowych
- do namaczania: mleko z 1 łyżeczką wanilii
Wierzch ciasta:
- budyń czekoladowy
- 1 bita śmietana w proszku + 1/4 filiżanki mleka
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki do ubijania
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
1. Najpierw ugotujemy gęsty budyń z mleka, cukru, mąki i skrobi. Do gorącego budyniu wmieszamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Możemy dodać czekoladę.
2. Następnie zaczynamy tworzyć podstawę deseru. Na ciasteczkach waniliowo-czekoladowych, które namoczyliśmy w mieszance (mleko + wanilia), dajemy warstwę kremu i przykleimy je razem.
3. Z reszty budyniu i ubitej śmietany (którą ubijaliśmy z kakao i mlekiem) stworzymy jednolitą śmietankę, którą nakładamy na wierzch deseru.
4. Na koniec rozpuścimy czekoladę w śmietanie i deser ją polejemy.
Smacznego!