Na świątecznym stole za wszelką cenę nie powinno zabraknąć świątecznych słodkości. Niezależnie od tego, czy wolisz trzymać się tradycyjnych odmian, czy lubisz próbować czegoś nowego, zawsze warto pomyśleć o pieczeniu z dużym wyprzedzeniem.
Do świątecznych słodkości należą również popularne kulki w wielu wariantach. Do bardzo poszukiwanych przepisów należą na pewno te kulki rumowe oblane kokosem, które są bardzo pyszne. Każdy może przygotować ten wspaniały no-bake candy, ponieważ proces jest jednym z łatwiejszych.
Rumowe kuleczki obtoczone w kokosie – niepieczone świąteczne cukierki:
Co będzie nam potrzebne:
- 120 g cukru pudru
- 40 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g rodzynek
- 30 g kakao, najlepiej typu holenderskiego
- 60 g zmielonego kokosa
- Można użyć 1 białka jajka lub 30 ml soku owocowego
- rum, jeśli trzeba
Aby obtoczyć kulki:
- kokos
Z tej porcji zrobić około 25-30 kulek w zależności od wielkości. Aby uzyskać więcej kulek, dodaj składniki.
Jak postępować:
1) Zacznijcie od tego, że kilka godzin przed rozpoczęciem robienia kulek weźmiecie miskę i wsypiecie rodzynki i niewielką ilość rumu, tak żeby były zanurzone.
2) W misce wymieszać cukier i kakao, następnie dodać masło, rodzynki i rum, białka lub sok z jaj, kokos i dodać więcej rumu w razie potrzeby.
3) Jeśli ciasto na rumowe kulki jest zbyt cienkie, można je zagęścić dodając więcej kokosa lub pokruszonego biszkoptu. Jeśli pojawi się odwrotny problem i ciasto będzie zbyt gęste, dodaj jeszcze trochę rumu. Ciasto powinno być pięknie gładkie.
4) Ciasto dokładnie wyrobić i uformować kulki, które następnie obtoczyć w rozdrobnionym kokosie i przechowywać.
5) Rumowe kulki odstawić do lodówki. Postaraj się je spożyć jak najszybciej, ponieważ do ciasta użyto białka jajka.
UWAGA: Nie należy spożywać kulek rumowych przed podróżą samochodem.
Gniazda os wstawić do lodówki do zastygnięcia.