Każdy z nas uwielbia świąteczne pierniki. W dzisiejszym artykule pokazujemy, że nawet ciasto piernikowe można wykorzystać do stworzenia wspaniałych ozdób świątecznych. Stwórz piękne dekoracje ze świątecznych pierników, takie jak wieńce, świeczniki, łańcuchy i ozdoby choinkowe. Pokażemy też świetny przepis, który jest prosty i bardzo smaczny.

Co będzie nam potrzebne:
- 400 g zwykłej mąki
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak będziemy postępować:
- Najpierw ubijamy jajka z cukrem pudrem.
- Dodać zmiękczone masło, mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i miód. Wyrobić ciasto rękami lub trzepaczką.
- Zawijamy ciasto w folię i pozwalamy mu odpocząć w lodówce przez około 30 minut.
- Po 30 minutach można wyjąć ciasto, rozwałkować je na placek i wycinać pożądane kształty.
- Piernik miodowy piec w temperaturze 180°C przez około 8 minut.
- Pierniczki wyjąć z piekarnika, można też posmarować je rumem i udekorować.
Schłodzone pierniczki skleić lukrem z białek. Gwarantujemy, że świąteczny aromat pierników wkrótce opanuje całe mieszkanie! Obejrzyjcie galerię poniżej i zainspirujcie się.






















































