Pachnące ozdoby świąteczne wykonane z ciasta solnego to idealny sposób na wprowadzenie do domu świątecznego nastroju. Ich zapach mielonego cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej z nutą pomarańczowego olejku eterycznego wypełni Twój dom sezonowymi aromatami. I więcej niż prawdopodobne, wszystkie potrzebne składniki są już w Twojej kuchni.
Dekoracje z słonego ciasta to idealne kreatywne zajęcie dla dzieci, które mogą wykorzystać wykrawacze do ciasteczek, aby wykonać wiele różnych kształtów i wzorów. Po upieczeniu dekoracje można nawet ozdobić farbami.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 2 szklanki zwykłej mąki
- 1 filiżanka soli
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 kropli pomarańczowego olejku eterycznego (opcjonalnie, ale dodaje cudownego aromatu)

Procedura tworzenia:
(1) Wymieszać mąkę, sól, przyprawy i pomarańczowy olejek eteryczny.
(2) Następnie powoli dodawaj wodę, aż uzyskasz urabialny kawałek ciasta. Nie chcemy, żeby było zbyt klejące, więc zawsze dodajemy odrobinę wody w porywach i w razie potrzeby dodajemy więcej. Końcowe ciasto powinno być zbliżone do konsystencji play-dough.
(3) Na koniec rozwałkuj ciasto i wytnij pożądany kształt, którego chcesz użyć do swoich ozdób. Jeśli chcesz powiesić ozdoby (np. na choince), będziesz musiał użyć czegoś do stworzenia otworu (np. wykałaczki).

(4) Dekoracje rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 170°.
(5) Piec ozdoby z ciasta solnego przez 1 godzinę, a następnie odwrócić je i piec na drugiej stronie przez kolejną godzinę.
(6) Na koniec wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Wtedy możemy dać popis swojej kreatywności! Możemy zostawić ozdoby w stanie podstawowym lub pomalować je farbami, dodać wstążki, zawiązać na prezentach itp. Zainspiruj się i stań się kreatywny 🙂



































