Strona główna PRZEPISY Sałatka Cezar z chrupiącym bekonem i bagietkami czosnkowymi

Sałatka Cezar z chrupiącym bekonem i bagietkami czosnkowymi

Smaczna sałata rzymska, świeży sos i chrupiący bekon – oto sałatka Cezar, którą przygotujemy!

Źródło: iStockphoto

 

Sałatka Cezar z chrupiącym bekonem i bagietkami czosnkowymi

 

  • 2 żółtka jaj
  • 1 KL musztarda Dijon
  • 1 KL ocet winny
  • 1,5 dl oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 sardeli w oleju (anchois)
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 2 kawałki sałaty rzymskiej
  • 8 plasterków bekonu
  • 1 kawałek białej bagietki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku

 

  1. Aby przygotować dressing, należy najpierw ubić podstawowe składniki majonezu: żółtko, ocet i musztardę. Stopniowo dodawaj po trochu olej, aż uzyskasz gęstszą konsystencję (nie musi to być całkowicie gęsty majonez – po pewnym czasie i tak się rozrzedzi).
  2. Drobno posiekane anchois, zmiażdżony czosnek i starty parmezan wymieszać z majonezem. Następnie rozcieńczyć mieszaninę sokiem z cytryny i niewielką ilością zimnej wody (około 1 łyżki stołowej). W razie potrzeby doprawić solą. Gotowy dressing można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
  3. Umieść plastry boczku pod rozgrzanym grillem w piekarniku na około 6 minut lub do momentu, gdy będą ładnie chrupiące.
  4. Umyj liście sałaty i osusz je na papierowych ręcznikach. Porwij je na większe kawałki i włóż do dużej miski. Dodać dressing i wymieszać. Rozdzielić sałatkę na dwa talerze. Na wierzchu ułóż boczek i zetrzyj jeszcze trochę parmezanu (na przykład w formie wiórków).
  5. Podawać z kromkami bagietki posmarowanymi zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek, a następnie grillowanymi w piekarniku przez kilka minut.

.