Strona główna PRZEPISY WSKAZÓWKA na weekendowy lunch: pierś z kurczaka na bekonie

WSKAZÓWKA na weekendowy lunch: pierś z kurczaka na bekonie

Smaczne połączenie piersi z kurczaka i boczku, z odrobiną rozmarynu i łagodnym sosem. Doskonały wybór na lunch lub kolację.

Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek boczku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka zwykłej mąki
  • 200 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 łyżeczka zimnego masła

Zdrowe naleśniki bananowe bez mąki i cukru!

Procedura przygotowania:

1) Piersi z kurczaka pokroić na cieńsze plastry. Przebij je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą i dopraw solą.

2) Rozgrzać smalec na patelni i dodać gałązkę rozmarynu. Smażyć piersi kurczaka w tej aromatycznej mieszance, aż nabiorą złocistego koloru.

3) Po zrumienieniu wyjąć piersi z kurczaka, zawinąć je w folię, aby pozostały soczyste i usunąć rozmaryn z patelni.

4) Na tej samej patelni podsmażyć posiekany boczek, dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula będzie miękka.

5) Dodać łyżeczkę mąki i wymieszać, aby równomiernie obtoczyć wszystkie składniki. Po chwili wlać bulion i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

6) Zmiksować sos na gładką masę (za pomocą blendera zanurzeniowego lub tradycyjnego blendera), a następnie zdjąć z ognia i dodać zimne masło.

Przeczytaj także:

Łopatka wieprzowa na pieczarkach z domowymi frytkami

Serwowanie:

Podawać pierś z kurczaka polaną tym smacznym sosem z ulubionym dodatkiem, takim jak pieczone ziemniaki lub ryż.