Strona główna PRZEPISY Uczciwe domowe ciasta z twarogiem, dżemem i kruszonką

Uczciwe domowe ciasta z twarogiem, dżemem i kruszonką

Uczciwe domowe ciasta, które zachwycą każdego miłośnika domowych wypieków. Idealne do niedzielnej kawy lub po prostu na podwieczorek.

Popularna szarlotka o delikatnym i puszystym smaku

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki zwykłej
  • 600 g mąki półgrubej
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 120 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 80 g świeżych drożdży
  • 500 ml pełnego mleka (plus 150 ml śmietany, jeśli masz)
  • łyżeczka soli
  • Olej (do wmieszania w ciasto)

Nadzienie twarogowe:

  • 1 kg pełnotłustego twarogu
  • 4 żółtka
  • Cukier puder (do smaku)
  • Łyżeczka budyniu w proszku
  • Rum (do smaku)
  • Zamiast nadzienia twarogowego można użyć budyniu

Kruszonka:

  • Mąka gruboziarnista (w razie potrzeby)
  • Smalec (w razie potrzeby)
  • Cukier puder (do smaku)
  • Rum (do smaku)

Zdrowe naleśniki bananowe bez mąki i cukru!

Procedura:

1) Przygotuj ciasto: Rozpuść drożdże z odrobiną cukru w letnim mleku. W dużej misce wymieszaj obie mąki, cukier, sól, roztopione masło, smalec, żółtka, całe jajko i dodaj mieszankę drożdżową. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać olej i ponownie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia (2x).

2) Przygotowanie nadzienia twarogowego: Twaróg wymieszać z cukrem, żółtkami, budyniem w proszku i rumem. Dobrze wymieszać.

3) Przygotowanie kruszonki: Wymieszać mąkę ze smalcem, cukrem pudrem i rumem, aż powstanie gruboziarnista kruszonka.

4)Składanie i pie czenie. Rozłóż nadzienie sernika, domowy budyń (według gustu) i posyp kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu, aż scones będą złotobrązowe.