Strona główna PRZEPISY Boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli!

Boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli!

0
Boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli!

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

vepřový bůček vařený v cibulových slupkách
Źródło: retete-usoare.eu

 

Boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli

 

  • 1,5 kg boczku wieprzowego z bekonem
  • 150 g soli kamiennej
  • 1,2 l wody
  • łupiny cebuli
  • pieprz czarny
  • liście laurowe
  • czosnek

 

Łuski cebuli umyć w ciepłej wodzie. Im więcej skórek użyjesz, tym smaczniejszy będzie boczek wieprzowy.

Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách
Źródło: retete-usoare.eu

2. Na dno garnka lub rondla dodaj ½ łupin cebuli, następnie kawałki boczku wieprzowego, liście laurowe i czarny pieprz.

3. Posyp mięso solą i dodaj pozostałe skórki.

Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách
Źródło: retete-usoare.eu

4. Wlej tyle wody, aby przykryła skórki (w razie potrzeby dodaj więcej), umieść garnek w multicookerze lub na kuchence i gotuj mięso pod przykryciem przez maksymalnie 15-20 minut, gdy woda zacznie wrzeć.

5. Następnie pozostaw boczek w garnku na 24 godziny (do 48 godzin, jeśli nie masz czasu następnego dnia) bez otwierania garnka i zdejmowania pokrywki. Pozostaw garnek na blacie do ostygnięcia, a następnie przechowuj go w lodówce.

6. Wyjmij mostek z solanki i pozostaw do wyschnięcia na talerzu lub użyj ręczników kuchennych, aby pomóc w jego osuszeniu.

Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách
Źródło: retete-usoare.eu

7. Rozgnieć czosnek i zmiażdż liście laurowe oraz mieszankę ziaren pieprzu (możesz też użyć gotowej mieszanki ziaren pieprzu).

8. Posypać i natrzeć każdy kawałek boczku czarnym pieprzem i liściem laurowym (opcjonalnie papryczką chili), a następnie czosnkiem.

9. Zawiń wieprzowinę w papier do pieczenia lub folię, włóż do plastikowych toreb i zamroź przez 24 godziny.

Następnego dnia wyjmij wieprzowinę z zamrażarki, pozostaw ją na 10-15 minut w temperaturze pokojowej i pokrój w cienkie plastry. Można go podawać jako przystawkę lub z barszczem buraczanym. Wybierz boczek wieprzowy z większą ilością mięsa. Absolutnie wszystkie przyprawy nadają mu zrównoważony smak.

Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách
Źródło: retete-usoare.eu

Przepis jest bardzo prosty, a boczek wieprzowy ma lekko dymny smak. Można przygotować większe ilości i przechowywać boczek w zamrażarce.