Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
![vepřový bůček vařený v cibulových slupkách vepřový bůček vařený v cibulových slupkách](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa7.jpg)
Boczek wieprzowy gotowany w łupinach cebuli
- 1,5 kg boczku wieprzowego z bekonem
- 150 g soli kamiennej
- 1,2 l wody
- łupiny cebuli
- pieprz czarny
- liście laurowe
- czosnek
Łuski cebuli umyć w ciepłej wodzie. Im więcej skórek użyjesz, tym smaczniejszy będzie boczek wieprzowy.
![Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa2-1024x561.jpg)
2. Na dno garnka lub rondla dodaj ½ łupin cebuli, następnie kawałki boczku wieprzowego, liście laurowe i czarny pieprz.
3. Posyp mięso solą i dodaj pozostałe skórki.
![piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa3 Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa3-1024x536.jpg)
4. Wlej tyle wody, aby przykryła skórki (w razie potrzeby dodaj więcej), umieść garnek w multicookerze lub na kuchence i gotuj mięso pod przykryciem przez maksymalnie 15-20 minut, gdy woda zacznie wrzeć.
5. Następnie pozostaw boczek w garnku na 24 godziny (do 48 godzin, jeśli nie masz czasu następnego dnia) bez otwierania garnka i zdejmowania pokrywki. Pozostaw garnek na blacie do ostygnięcia, a następnie przechowuj go w lodówce.
6. Wyjmij mostek z solanki i pozostaw do wyschnięcia na talerzu lub użyj ręczników kuchennych, aby pomóc w jego osuszeniu.
![piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa4 Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa4-1024x607.jpg)
7. Rozgnieć czosnek i zmiażdż liście laurowe oraz mieszankę ziaren pieprzu (możesz też użyć gotowej mieszanki ziaren pieprzu).
8. Posypać i natrzeć każdy kawałek boczku czarnym pieprzem i liściem laurowym (opcjonalnie papryczką chili), a następnie czosnkiem.
9. Zawiń wieprzowinę w papier do pieczenia lub folię, włóż do plastikowych toreb i zamroź przez 24 godziny.
Następnego dnia wyjmij wieprzowinę z zamrażarki, pozostaw ją na 10-15 minut w temperaturze pokojowej i pokrój w cienkie plastry. Można go podawać jako przystawkę lub z barszczem buraczanym. Wybierz boczek wieprzowy z większą ilością mięsa. Absolutnie wszystkie przyprawy nadają mu zrównoważony smak.
![piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa6 Vepřový bůček vařený v cibulových slupkách](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/04/piept-de-porc-fiert-in-coji-de-ceapa6-1024x522.jpg)
Przepis jest bardzo prosty, a boczek wieprzowy ma lekko dymny smak. Można przygotować większe ilości i przechowywać boczek w zamrażarce.