Strona główna PRZEPISY Dlaczego warto kupować? Przygotuj domowe bułki w zaciszu własnego domu!

Dlaczego warto kupować? Przygotuj domowe bułki w zaciszu własnego domu!

Zastanawiasz się, po co iść do sklepu, skoro możesz zrobić pyszne domowe bułeczki w zaciszu własnego domu? Dziś przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci cieszyć się świeżymi, ciepłymi bułeczkami prosto z piekarnika. Przygotuj się na zapach i smak domowych wypieków, które pokochasz!

Spróbuj tych wspaniałych bułeczek bananowych – łatwych w przygotowaniu!

Popularny biszkopt z kremem kakaowym i waniliowym

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • Mąka 500 g
  • Ciepła woda 300 ml
  • Świeże drożdże 25 g
  • Cukier 25 g
  • Olej roślinny 4 łyżki stołowe (do ciasta)
  • Olej roślinny 15 ml (do natłuszczenia ciasta i miski, w której ciasto wyrasta)
  • Olej roślinny 10 łyżeczek (na każdy kawałek)
  • Żółtka jaj 2 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
Jak będziemy postępować:

1. 300 ml ciepłej wody, 25 g cukru i 25 g świeżych drożdży umieścić w dużej misce i dobrze rozkruszyć. Wymieszać do rozpuszczenia składników.

2. Pozostawić drożdże do aktywacji na 10 minut.

3. Dodać 500 g mąki, łyżeczkę soli i 4 łyżki oleju roślinnego.

4) Dobrze wyrabiać ręcznie przez około 4-5 minut lub do momentu uzyskania elastycznego, dość sztywnego ciasta o niezbyt lepkiej powierzchni.

5. Wlej 15 ml oleju na ciasto i użyj rąk, aby dopasować ciasto tak, aby było pokryte olejem ze wszystkich stron.

6. Przykryj miskę plastikową folią.

7. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

8. Na naoliwionej powierzchni roboczej podzielić ciasto na 10 równych części.

9) Rozłóż każdy kawałek ciasta za pomocą dłoni i palców i posmaruj łyżeczką oleju.

10. Rozwałkuj każdy kawałek na kształt bułki.

11. Rozwałkuj ciasto i zwiń je w rulon.

12. spłaszczyć każde ciasto wałkiem do ciasta (posmarowanym olejem) w trójkąt.

13) Zwinąć bułki od szerszej podstawy w górę.

14. Umieścić bułeczki w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.

15) Roztrzepać 2 żółtka w misce i posmarować rożki za pomocą pędzelka do ciasta.

16) Umieścić blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut.

Gotowe! Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO: