Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Spróbuj tych roladek z piersi kurczaka z pieczarkami, pomidorami i serem. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, syty obiad.
- 3-4 piersi z kurczaka
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- jedna łyżeczka sosu Pesto
- 400 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 300 g pomidorów
- 250 g sera lub mieszanki serów
- 2 jajka
Umyj i osusz piersi z kurczaka. Każdy z nich pokroić na 2-3 podłużne plastry, w zależności od ich grubości.
2.Przykryj plastry mięsa folią spożywczą i lekko je rozklep.
3.Pokrój grzyby w cienkie plasterki. Smażyć je na suchej patelni, aż odparuje cały luźny płyn. Następnie dodaj łyżkę oliwy, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Smażyć je jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
4.Pokrój pomidory na kawałki (my użyliśmy pomidorków koktajlowych i przepołowiliśmy je).
5.Zetrzyj ser na tarce.
6.Posypać plastry solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku. Posmaruj je sosem Pesto.
7.Na jednym z krótszych brzegów każdego plastra mięsa ułóż 2-3 plasterki podsmażonych pieczarek i 2-3 kawałki pomidorów. Posypać tartym serem.
Zwiń plaster mięsa w zwarty rulon i zepnij go na końcu wykałaczką.
Jajka ubić widelcem na gładką masę. Zanurz w nich każdą rolkę mięsa, a następnie ułóż je na patelni, na której rozgrzałaś 3 łyżki oleju.
10.Smażyć bułki na dużym ogniu z obu stron do zrumienienia.
Zdejmij je z ognia i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie usuń wykałaczki.
12.Po usunięciu wykałaczek posypać tartym serem. Dodać podsmażone grzyby, a wokół nich pozostałe pomidory.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz bułki przez 15-17 minut.
14.Podawaj roladki z piersi kurczaka z dużą ilością aromatu!
Są miękkie, delikatne i soczyste! Ich smak nie pozostawi nikogo obojętnym!