Strona główna PRZEPISY Te faszerowane przegrzebki będą wspaniałym przysmakiem na każdą okazję

Te faszerowane przegrzebki będą wspaniałym przysmakiem na każdą okazję

Nie wiesz, co przygotować jako poczęstunek dla znajomych lub do wieczornego oglądania telewizji, a nie chcesz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu? Te nadziewane pączki będą wspaniałym smakołykiem na każdą okazję. Nie czekaj na nic i spiesz się z przygotowaniami zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!

tyto plněné šátečky budou skvělým pohoštěním při každé příležitosti
Źródło: kockalanykonyhaja.blog.hu

Paszteciki z nadzieniem wieprzowym:

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 80 dkg mąki zwykłej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 pl cukru
  • 5 dl mleka
  • 1 pl sól
  • 2 dl oleju

Farsz:

  • siekana szynka
  • dwie czerwone cebule
  • 2 szt. kukurydzy z puszki
  • 10-15 dkg startego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • boczek drobno posiekany

Na górze:

  • 2 pl kwaśna śmietana
  • 1 żółtko
  • nasiona sezamu

Jak będziemy postępować:

  1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotować zakwas. Pozostałe składniki mieszamy w jednej misce, dodajemy przygotowany zakwas i wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i posmarować mieszanką rozgniecionego czosnku i kwaśnej śmietany. Ułożyć szynkę, boczek, cebulę, kukurydzę i zwinąć.
  3. Kwaśną śmietanę wymieszać z żółtkami i rozprowadzić po wierzchu. Pokroić w trójkąty i posypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 15-20 minut.

Podpowiedź:

Często pyta się o ilość farszu, tak około 15-15 dkg, ale każdy może dodać tyle ile lubi. Po zwinięciu farsz będzie bogaty. Dlatego trzeba podzielić ciasto na dwie części, bo na raz byłoby go za dużo. Nie rozwałkowałaby się ładnie i cienko. Po zwinięciu kroimy raz w lewo, raz w prawo, tworząc trójkąty. Jeśli nie masz takiej możliwości możesz również pokroić ślimaki w plastry, wystarczy, że pokroisz je na grubość 3 cm.

Życzymy smacznego!