Nie wiesz, co przygotować jako poczęstunek dla znajomych lub do wieczornego oglądania telewizji, a nie chcesz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu? Te nadziewane pączki będą wspaniałym smakołykiem na każdą okazję. Nie czekaj na nic i spiesz się z przygotowaniami zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
Paszteciki z nadzieniem wieprzowym:
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 80 dkg mąki zwykłej
- 5 dkg drożdży
- 1 pl cukru
- 5 dl mleka
- 1 pl sól
- 2 dl oleju
Farsz:
- siekana szynka
- dwie czerwone cebule
- 2 szt. kukurydzy z puszki
- 10-15 dkg startego sera
- 2 ząbki czosnku
- kwaśna śmietana
- boczek drobno posiekany
Na górze:
- 2 pl kwaśna śmietana
- 1 żółtko
- nasiona sezamu
Jak będziemy postępować:
- Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotować zakwas. Pozostałe składniki mieszamy w jednej misce, dodajemy przygotowany zakwas i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i posmarować mieszanką rozgniecionego czosnku i kwaśnej śmietany. Ułożyć szynkę, boczek, cebulę, kukurydzę i zwinąć.
- Kwaśną śmietanę wymieszać z żółtkami i rozprowadzić po wierzchu. Pokroić w trójkąty i posypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 15-20 minut.
Podpowiedź:
Często pyta się o ilość farszu, tak około 15-15 dkg, ale każdy może dodać tyle ile lubi. Po zwinięciu farsz będzie bogaty. Dlatego trzeba podzielić ciasto na dwie części, bo na raz byłoby go za dużo. Nie rozwałkowałaby się ładnie i cienko. Po zwinięciu kroimy raz w lewo, raz w prawo, tworząc trójkąty. Jeśli nie masz takiej możliwości możesz również pokroić ślimaki w plastry, wystarczy, że pokroisz je na grubość 3 cm.
Życzymy smacznego!