Strona główna PRZEPISY Ciasto z makiem, powidłami śliwkowymi i śniegiem z białek jaj.

Ciasto z makiem, powidłami śliwkowymi i śniegiem z białek jaj.

W dzisiejszym artykule przedstawimy świetny przepis krok po kroku na ciasto z makiem, powidłami śliwkowymi i białkiem jaja śnieżnego. Jeśli uwielbiasz jeść ciasta i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy aspirujący kucharz i kucharka może to zrobić!


Przepis na ciasto z makiem:

Czego potrzebujemy:

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:

  • mąka zwykła – 200 g
  • masło – 150 g
  • cukier – 50 g
  • żółtka – 2 szt.

Do warstwy śliwkowej będziemy potrzebować:

  • powidła śliwkowe

Do przygotowania masy makowej będziemy potrzebować:

  • mak mielony – 200 g
  • cukier – 100 g
  • mleko – 150 ml
  • żółtka – 3 szt.
  • skórka z cytryny – 1 cytryna
  • esencja rumowa – 1 łyżka stołowa
  • cynamon – 1 łyżeczka

Do wykonania białego śniegu z jajek będziemy potrzebować:

  • białka jaj – 5 szt.
  • cukier – 100 g

Jak będziemy postępować:

  1. Zwykłą mąkę wymieszać z masłem, cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
  2. Mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zmielony mak, cukier oraz skórkę z cytryny, cynamon i esencję rumową i dokładnie mieszamy. Gdy mieszanina będzie bliska wrzenia, zdejmij ją z ognia.
  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 30 centymetrów.
  4. Za pomocą papieru do pieczenia przenieść ciasto na blachę i posmarować powierzchnię ciasta powidłami śliwkowymi.
  5. Rozsmarować masę makową na budyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika w 190°C na 25 do 30 minut.
  6. Podczas gdy ciasto się piecze, ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka i błyszcząca piankowa masa.
  7. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na warstwie makowej rozprowadzić mus z białek, widelcem zrobić ozdobne falki na powierzchni i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut. Gdy powierzchnia musu z białka jajka nabierze złotego koloru, można wyjąć ciasto z piekarnika.

Z pewnością spodoba Ci się makowiec.

INSTRUKCJA WIDEO DLA MAKOWCA: