W dzisiejszym artykule przedstawimy świetny przepis krok po kroku na ciasto z makiem, powidłami śliwkowymi i białkiem jaja śnieżnego. Jeśli uwielbiasz jeść ciasta i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy aspirujący kucharz i kucharka może to zrobić!
Przepis na ciasto z makiem:
Czego potrzebujemy:
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- mąka zwykła – 200 g
- masło – 150 g
- cukier – 50 g
- żółtka – 2 szt.
Do warstwy śliwkowej będziemy potrzebować:
- powidła śliwkowe
Do przygotowania masy makowej będziemy potrzebować:
- mak mielony – 200 g
- cukier – 100 g
- mleko – 150 ml
- żółtka – 3 szt.
- skórka z cytryny – 1 cytryna
- esencja rumowa – 1 łyżka stołowa
- cynamon – 1 łyżeczka
Do wykonania białego śniegu z jajek będziemy potrzebować:
- białka jaj – 5 szt.
- cukier – 100 g
Jak będziemy postępować:
- Zwykłą mąkę wymieszać z masłem, cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Mleko wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zmielony mak, cukier oraz skórkę z cytryny, cynamon i esencję rumową i dokładnie mieszamy. Gdy mieszanina będzie bliska wrzenia, zdejmij ją z ognia.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 30 centymetrów.
- Za pomocą papieru do pieczenia przenieść ciasto na blachę i posmarować powierzchnię ciasta powidłami śliwkowymi.
- Rozsmarować masę makową na budyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika w 190°C na 25 do 30 minut.
- Podczas gdy ciasto się piecze, ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka i błyszcząca piankowa masa.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na warstwie makowej rozprowadzić mus z białek, widelcem zrobić ozdobne falki na powierzchni i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut. Gdy powierzchnia musu z białka jajka nabierze złotego koloru, można wyjąć ciasto z piekarnika.
Z pewnością spodoba Ci się makowiec.