Strona główna PRZEPISY Boskie róże jabłkowe z ciasta francuskiego: Ten deser oczaruje każdego!

Boskie róże jabłkowe z ciasta francuskiego: Ten deser oczaruje każdego!

Chrupiące i soczyste jednocześnie! Lekkie i stosunkowo szybkie w wykonaniu, te bajecznie wyglądające róże z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą każdego miłośnika owocowych smaków! W połączeniu z odrobiną cynamonu wnoszą kuszący aromat do każdej kuchni i zachwycą kubki smakowe zarówno młodych, jak i starszych.

božské jablečné růže: tímto dezertem okouzlíte každého!
Źródło: iStockphoto

Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

  • 2 duże jabłka z czerwoną skórką
  • bułka z ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki kwasu cytrynowego
  • cukier puder do posypania

 

  • Umyte jabłka przekroić na pół, usunąć rdzenie i pokroić w cienkie połówki.
  • Do rondelka wlewamy 600 ml wrzącej wody i kwasek cytrynowy. Wymieszać i przełożyć jabłka do garnka. Przykryj garnek i odstaw na około 10 minut, aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 razy wymieszać jabłka. Następnie odcedź i pozwól im ostygnąć.
  • Cukier przełożyć do miski i wymieszać z cynamonem. Roztopić masło.
  • Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na paski o długości 1,5 cm.
  • Każdy pasek ciasta posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem cynamonowym i ułóż plastry jabłek tak, aby część ze skórką zachodziła na wierzch ciasta. Następnie zwiń je w rulon.
  • Gotowe rozetki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Można też lekko posypać powierzchnię cukrem.
  • Rozety wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika, aż ostygną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

.