Chrupiące i soczyste jednocześnie! Lekkie i stosunkowo szybkie w wykonaniu, te bajecznie wyglądające róże z ciasta francuskiego z jabłkami zachwycą każdego miłośnika owocowych smaków! W połączeniu z odrobiną cynamonu wnoszą kuszący aromat do każdej kuchni i zachwycą kubki smakowe zarówno młodych, jak i starszych.
Róże jabłkowe z ciasta francuskiego
- 2 duże jabłka z czerwoną skórką
- bułka z ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 3/4 łyżeczki kwasu cytrynowego
- cukier puder do posypania
- Umyte jabłka przekroić na pół, usunąć rdzenie i pokroić w cienkie połówki.
- Do rondelka wlewamy 600 ml wrzącej wody i kwasek cytrynowy. Wymieszać i przełożyć jabłka do garnka. Przykryj garnek i odstaw na około 10 minut, aby jabłka zmiękły. W międzyczasie 2-3 razy wymieszać jabłka. Następnie odcedź i pozwól im ostygnąć.
- Cukier przełożyć do miski i wymieszać z cynamonem. Roztopić masło.
- Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na paski o długości 1,5 cm.
- Każdy pasek ciasta posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem cynamonowym i ułóż plastry jabłek tak, aby część ze skórką zachodziła na wierzch ciasta. Następnie zwiń je w rulon.
- Gotowe rozetki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem. Można też lekko posypać powierzchnię cukrem.
- Rozety wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika, aż ostygną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
.