Strona główna PRZEPISY Delikatne ciasto z kremem i wspaniałym smakiem – spróbuj tego deseru!

Delikatne ciasto z kremem i wspaniałym smakiem – spróbuj tego deseru!

Dzisiejszy przepis jest przeznaczony dla wszystkich miłośników prostych, ale bardzo smacznych deserów. Jeśli więc uwielbiasz waniliowe, kremowe desery, to ta fantastyczna bułeczka z waniliowym kremem i śmietaną jest właśnie dla Ciebie! Ta waniliowa pyszność przypadnie Ci do gustu dzięki szybkiemu i absolutnie prostemu sposobowi przygotowania. Jest gotowy w mniej niż godzinę. Jest to również doskonały poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ta bułeczka z kremem waniliowym i śmietaną to doskonały pomysł na śniadanie do łóżka, który z pewnością zasmakuje wszystkim członkom rodziny.

Czy już się ślinisz? Załóż więc czapkę kucharską, weź do ręki kuchenkę i razem przygotujmy tę fantastyczną bułeczkę z kremem waniliowym!

 

Fantastická buchta s vanilkovým krémem a smetanou
Źródło: humormagazin.com

Pyszny przepis na bułeczkę z kremem waniliowym:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 400 g mąki zwykłej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 7 łyżek stołowych mleka
  • 1 jajko
  • torebka proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • odrobina skórki z cytryny
  • szczypta soli

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 2 saszetki budyniu waniliowego
  • 200 g cukru
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • sok z połowy cytryny

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiej mąkę z mieszanką mąk. Następnie stopniowo dodawaj pozostałe składniki na ciasto. Dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

2) Kontynuuj pracę z kremem. W klasyczny sposób przygotować krem z mleka, cukru i proszku budyniowego. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać kwaśną śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

3) Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość około pół cm.

4) W następnym kroku przygotować blachę do pieczenia i oprószyć ją mąką. Połóż na nim pierwszy arkusz ciasta. Rozprowadź równomiernie krem waniliowy na cieście i przykryj drugim arkuszem ciasta.

5) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.