Sernik tarty – absolutny klasyk, który znają wszyscy. A kto jeszcze nie próbował tego prostego, warstwowego ciasta, niech natychmiast to naprawi. Pokażemy Ci prosty przepis.
Sernik tarty
ciasto:
- 400 g mąki zwykłej
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 KL proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 żółtko
Nadzienie twarogowe:
- 750 g pełnotłustego sera twarogowego
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka jaj
- 5 szt. białek jaj
- 1 łyżka skórki z cytryny
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Aby przygotować ciasto, wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier, przesiane kakao i proszek do pieczenia.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wyrób palcami na okruchy, pod koniec dodając żółtko (białko odłóż do nadzienia), aby uzyskać gładkie ciasto.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.
- Aby przygotować nadzienie, należy ubić twaróg, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i stopniowo (po jednym na raz) dodawać żółtka. Na koniec lekko wmieszaj śnieg z białek do nadzienia.
- Następnie połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na posmarowaną tłuszczem blachę, na wierzchu ciasta ułożyć nadzienie twarogowe i posypać wiórkami z drugiej połowy ciasta.