Strona główna PRZEPISY Sernik tarty – klasyka, którą znają wszyscy!

Sernik tarty – klasyka, którą znają wszyscy!

Sernik tarty – absolutny klasyk, który znają wszyscy. A kto jeszcze nie próbował tego prostego, warstwowego ciasta, niech natychmiast to naprawi. Pokażemy Ci prosty przepis.

strouhaný tvarohový koláč – klasika, kterou zná každý!
Źródło: ricettasprint.it

Sernik tarty

ciasto:

  • 400 g mąki zwykłej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 KL proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 żółtko

Nadzienie twarogowe:

  • 750 g pełnotłustego sera twarogowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 5 szt. białek jaj
  • 1 łyżka skórki z cytryny

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Aby przygotować ciasto, wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier, przesiane kakao i proszek do pieczenia.
  • Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wyrób palcami na okruchy, pod koniec dodając żółtko (białko odłóż do nadzienia), aby uzyskać gładkie ciasto.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki do czasu przygotowania nadzienia.
  • Aby przygotować nadzienie, należy ubić twaróg, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i stopniowo (po jednym na raz) dodawać żółtka. Na koniec lekko wmieszaj śnieg z białek do nadzienia.
  • Następnie połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na posmarowaną tłuszczem blachę, na wierzchu ciasta ułożyć nadzienie twarogowe i posypać wiórkami z drugiej połowy ciasta.