Ten prosty sernik z kefirem jest bardzo smaczny, puszysty i delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach! Jest szybki w przygotowaniu i idealny do codziennego spożywania.
Szybki sernik z kefirem
ciasto:
- 200 ml kefiru
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
nadzienie:
- 250 g słodkiego twarogu
- 2-3 łyżki stołowe cukru
- 1 jajko
- Przygotuj ciasto: Wlej kefir do głębokiej miski. Dodaj sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj olej i jajko. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodać cukier. Wymieszać.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.
- Przygotować nadzienie: W misce umieścić twaróg, cukier i jajka. Dobrze wymieszać widelcem.
- Zmontować ciasto: Ciasto rozprowadź równomiernie w okrągłej tortownicy, wykładając dno papierem do pieczenia (my użyliśmy formy o średnicy 28 cm – możesz użyć mniejszej).
- Rozłóż nadzienie w różnych miejscach: weź łyżkę i wciśnij ją w ciasto.
- Piec ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
- Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.