Strona główna PRZEPISY Luksusowy kokosowy wałek, który nadaje się nie tylko do popołudniowej kawy!

Luksusowy kokosowy wałek, który nadaje się nie tylko do popołudniowej kawy!

Jeśli tak jak ja uwielbiasz połowę kokosa, to ten przepis jest dla Ciebie! Dziś wspólnie przygotujemy luksusową bułkę kokosową. Jeśli więc szukasz idealnej inspiracji do popołudniowej kawy, to ta kokosowa roladka jest właśnie dla Ciebie!

Podstawą tej kokosowej pokusy są pokruszone herbatniki, dżem i oczywiście rum. Połączenie tych wszystkich składników jest po prostu boskie! Jedynym minusem tego pysznego przysmaku jest to, że jest to deser bez pieczenia, co oznacza, że bułka musi pozostać w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby pięknie zastygła. Należy o tym pamiętać podczas planowania. Poza tym przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Jednak po skosztowaniu tej bułki znajdziesz się w krainie smakowej rozkoszy, z której nie będziesz chciał wyjść.

Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten pyszny kokosowy rulon!

 

Fantastická nepečená kokosová roláda: Recept zde!
Źródło: zinoti.lt

 


Przepyszny przepis na luksusowe bułeczki kokosowe:

Co będzie nam potrzebne:

  • 3 łyżki dżemu
  • 500 g herbatników
  • 200 g masła
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka kawy
  • 200 g kokosa
  • łyżeczka rumu
  • 200 g cukru pudru
  • filiżanka wody

Jak postępować:

1) Zacznij od zmieszania filiżanki wody z cukrem (kryształem) i kawą. Wymieszać i dodać kakao, rum i dżem. Ponownie dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę.

2) W następnym kroku należy pokruszyć herbatniki. Można użyć do tego celu blendera. Wymieszaj herbatniki z 100 g wiórków kokosowych oraz z masą, którą przygotowaliśmy w pierwszym kroku. Ponownie dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodaj wody.

3) Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkuj każdą część na kawałku folii spożywczej. Najlepiej w kształcie prostokąta.

4) Teraz przygotuj krem. Zmiksuj 100 g wiórków kokosowych, masło i cukier (możesz dodać odrobinę mleka). Wymieszać i podzielić krem na 2 części.

5) W ostatnim kroku wystarczy posmarować ciasto kremem i zwinąć je w rulon. Na sam koniec włóż bułki do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby bułki ładnie zastygły.