Wykonanie tego ciasta drożdżowego jest bardzo proste – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i zamrozić. W międzyczasie przygotuj nadzienie, które wolisz, i zachwyć swoją rodzinę najsmaczniejszym pieczonym ciastem! Spodobają Ci się pieczone domowe placki z nadzieniem ziemniaczanym.
Na ciasto:
- 600 g mąki zwykłej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 5-7 g drożdży
- sól
- 50 ml oleju
- 150 g masła – na masło
Nadzienie:
- 800 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- sól i czarny pieprz
- kolendra, suszony koperek lub inne przyprawy
.
Przesiej mąkę do miski, zrób w niej dołek i wlej mieszaninę mleka i wody, olej, dodaj drożdże i sól.
2.Wymieszaj, a następnie kontynuuj wyrabianie ciasta na powierzchni roboczej, po czym umieść je w plastikowej torbie i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
3.Przygotować nadzienie: Ugotuj ziemniaki, a następnie utłucz je tłuczkiem do ziemniaków na puree.
4.Pokrój cebulę na bardzo małe kawałki i podsmaż na patelni rozgrzanej z 3 łyżkami oleju, aż stanie się przezroczysta.
5.Dodaj koncentrat pomidorowy, ulubione przyprawy i puree ziemniaczane. Doprawić farsz solą, czarnym pieprzem i papryką, a następnie dobrze wymieszać.
6.Wyłóż ciasto na posypaną mąką blachę, oprósz mąką i podziel na 3 części. Odstawić na 10 minut.
7.Rozwałkuj cienki płat ciasta o grubości 2-3 mm i posmaruj go 1/3 roztopionego masła. Następnie złożyć je wzdłuż, posmarować roztopionym masłem i ponownie złożyć.
Umieść ciasto w plastikowej torbie i włóż do lodówki, aż rozwałkujesz i złożysz drugi arkusz ciasta, a następnie zrobisz to samo z trzecim arkuszem. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
9. Rozwałkuj pierwszy płat ciasta na prostokątny arkusz, dodaj 1/3 nadzienia na jeden brzeg i zwiń w kłębek.
Pokrój bułkę na porcjowane placki, ułóż je na posmarowanej olejem blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i w razie potrzeby posyp ziarnami sezamu.
Piecz patties w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.