Strona główna PRZEPISY v

v

Dziś przygotowaliśmy pyszny i łatwy przepis na delikatne kakaowe plasterki, których nie sposób się oprzeć. Smakują nawet lepiej niż kinder pingui ze sklepów! Przygotuj ten przysmak, a przekonasz się, że nie będziesz żałować. Przepis jest dość prosty, a jeśli nie masz na to ochoty, poniżej znajdziesz filmik z przygotowaniem tego przysmaku.

jemné kakaové plátky s krémovou náplní a jemnou čokoládovou polevou!
Źródło.

Przepis na delikatne kakaowe plastry z kremowym nadzieniem:

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • mąka – 80 g
  • cukier – 80 g
  • kefir – 65 ml
  • olej – 30 g
  • skrobia – 25 g
  • kakao – 15 g
  • proszek do pieczenia – 3 g
  • jajka – 2 szt.

Na krem:

  • śmietana do ubijania 33% – 140 ml
  • mleko skondensowane – 60 g

Polewa:

  • ciemna czekolada – 40 g
  • czekolada mleczna – 40 g
  • mleko – 50 g
  • masło – 30 g

Jak postępować:

  1. Przesiej mąkę, kakao, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj wszystko. W innej misce rozbić dwa jajka, posypać je cukrem i ubić elektryczną ubijaczką do miękkości i piany.
  2. Ubijając, dodaj 30 g oleju roślinnego i 65 g kefiru o temperaturze pokojowej. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj przesiane suche składniki i dobrze wymieszaj.
  3. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto na całej powierzchni blachy do pieczenia.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut.
  5. Pozwól ciastu ostygnąć i uderzaj nim kilka razy o blat. Dzięki temu łatwiej będzie Ci się wydostać
  6. Wlej bitą śmietanę do miski i ubijaj ją elektryczną trzepaczką do momentu uzyskania średniej piany. Następnie dodać mleko skondensowane i dalej ubijać, aż masa będzie wystarczająco zwarta. W tym momencie ciasto powinno ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostrożnie wyłożyć je na blat roboczy, odkleić papier do pieczenia i za pomocą noża do pizzy przekroić na pół w poprzek, tak aby powstały dwa prostokąty o równej wielkości.
  7. Umieść jeden prostokąt ciasta na blasze i wyłóż brzegi kawałkami papieru do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować całą porcję masy śmietanowej, przykryć drugim prostokątem ciasta i wstawić do lodówki. Podgrzej mleko i masło w rondelku, a gdy masło się rozpuści, dodaj do mieszaniny połamaną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładki i błyszczący lukier. Wyjmij z lodówki, polej wierzch czekoladą i rozprowadź ją również po bokach.
  8. Umieść smakołyk w zamrażarce na 20 minut.

INSTRUKCJE WIDEO:

Featured_image: https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2022/02/Jemne-kakaove-platky-s-kremovou-naplni-a-jemnou-cokoladovou-polevou-2.jpg
Zdroj_origin: https://primainspirace.cz/2022/03/12/jemne-kakaove-rezy/