W dzisiejszym artykule poznacie pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze. Dodaj te pieczone ziemniaki z czosnkiem do listy swoich ulubionych dań. Ich smak jest niesamowity, a przygotowanie to pestka. Jeśli wybierzesz te ziemniaki jako dodatek do mięsa, nie będziesz żałować. Wszystkie smaki będą się pięknie mieszać i łączyć. Jeśli jednak smak tych ziemniaków jest dla Ciebie niewystarczający, zjedz je samodzielnie. Są fantastyczne, jakkolwiek je lubisz.
Co będzie nam potrzebne:
- 400 g ziemniaków
- 30 g masła
- 2 szczypty rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 40 ml oliwy z oliwek
- Sól do smaku
Jak będziemy postępować:
- Ziemniaki ugotować w skórkach. Pozostawić je do ostygnięcia i rozgnieść widelcem, aby pękły. Nasmarować naczynie do zapiekania oliwą z oliwek. Rozłóż ziemniaki w misce, popękaną stroną do góry. Posypać równomiernie ziemniaki posiekanym czosnkiem.
- Posypać solą i rozmarynem. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu ziemniaków.
- Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200°C do uzyskania złotego koloru.