Strona główna PRZEPISY Ziemniaki z czosnkiem zapiekane w piekarniku – już nawet nie przygotowuję żadnego...

Ziemniaki z czosnkiem zapiekane w piekarniku – już nawet nie przygotowuję żadnego innego dodatku, ten smakuje wyśmienicie!

W dzisiejszym artykule poznacie pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze. Dodaj te pieczone ziemniaki z czosnkiem do listy swoich ulubionych dań. Ich smak jest niesamowity, a przygotowanie to pestka. Jeśli wybierzesz te ziemniaki jako dodatek do mięsa, nie będziesz żałować. Wszystkie smaki będą się pięknie mieszać i łączyć. Jeśli jednak smak tych ziemniaków jest dla Ciebie niewystarczający, zjedz je samodzielnie. Są fantastyczne, jakkolwiek je lubisz.


Co będzie nam potrzebne:

  • 400 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 2 szczypty rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

Jak będziemy postępować:

  1. Ziemniaki ugotować w skórkach. Pozostawić je do ostygnięcia i rozgnieść widelcem, aby pękły. Nasmarować naczynie do zapiekania oliwą z oliwek. Rozłóż ziemniaki w misce, popękaną stroną do góry. Posypać równomiernie ziemniaki posiekanym czosnkiem.
  2. Posypać solą i rozmarynem. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu ziemniaków.
  3. Ziemniaki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200°C do uzyskania złotego koloru.