Strona główna PRZEPISY Spróbuj tego wiejskiego strudla z jabłkami

Spróbuj tego wiejskiego strudla z jabłkami

Ten pyszny wiejski strudel jabłkowy świetnie komponuje się z pyszną kawą lub gorącą herbatą. Z tym strudlem nie można się pomylić. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Możesz też zaproponować go jako deser, gdy masz gości. Będą bardzo mile zaskoczeni i wyjdą z brzuchem pełnym słodkiego strudla.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 250 g letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 450 g zwykłej mąki
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie z twarogu:

  • 200 g 30% kwaśnej śmietany
  • 250 g sera Hutten

Nadzienie jabłkowe – starte jabłka:

  • 5 jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Do rozsmarowania:

  • 1 jajko

Jak mamy postępować:

1) W owalnej misce pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać cukier i wymieszać.

2. Odważ mąkę na wadze kuchennej i dodaj ją do miski.

3. Dodajemy jajka, masło, odrobinę soli i miksujemy robotem kuchennym do uzyskania ciasta. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.

4. W małej misce wymieszać kwaśną śmietanę z serkiem Hutten i wymieszać łyżką.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

5. Jabłka zetrzeć na tarce. Przełóż je do dużej owalnej miski. Dodać cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać łyżką lub łyżeczką. Odstawić.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło.

[caption id="attachment_231094" align="alignnone" width="640"]Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin Źródło: Einfache Rezepte

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

6. Powierzchnię, na której będziesz wałkować ciasto, posypać mąką.

7. Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj je. Na całym cieście rozsmarować nadzienie sernikowe i dodać starte jabłka z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte
Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

8. Rozłóż je ładnie i zwiń w rulon.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

9 Bułkę ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, a w międzyczasie roztrzepać jajko i posmarować nim bułkę.

Vyzkoušejte tento vesnický jablečný závin
Źródło: Einfache Rezepte

10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.

11. Po upływie czasu sprawdzić, czy strudel jest ugotowany i jeśli tak, posypać go cukrem pudrem.

12) Podawaj ją z miłością i poczuciem, jak dobrze ją przygotowałeś.