Ten pyszny wiejski strudel jabłkowy świetnie komponuje się z pyszną kawą lub gorącą herbatą. Z tym strudlem nie można się pomylić. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Możesz też zaproponować go jako deser, gdy masz gości. Będą bardzo mile zaskoczeni i wyjdą z brzuchem pełnym słodkiego strudla.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 20 g drożdży
- 250 g letniego mleka
- 50 g cukru
- 450 g zwykłej mąki
- 1 jajko
- 30 g masła
- szczypta soli
Nadzienie z twarogu:
- 200 g 30% kwaśnej śmietany
- 250 g sera Hutten
Nadzienie jabłkowe – starte jabłka:
- 5 jabłek
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Do rozsmarowania:
- 1 jajko
Jak mamy postępować:
1) W owalnej misce pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać cukier i wymieszać.
2. Odważ mąkę na wadze kuchennej i dodaj ją do miski.
3. Dodajemy jajka, masło, odrobinę soli i miksujemy robotem kuchennym do uzyskania ciasta. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
4. W małej misce wymieszać kwaśną śmietanę z serkiem Hutten i wymieszać łyżką.
5. Jabłka zetrzeć na tarce. Przełóż je do dużej owalnej miski. Dodać cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać łyżką lub łyżeczką. Odstawić.
[caption id="attachment_231094" align="alignnone" width="640"] Źródło: Einfache Rezepte
6. Powierzchnię, na której będziesz wałkować ciasto, posypać mąką.
7. Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj je. Na całym cieście rozsmarować nadzienie sernikowe i dodać starte jabłka z cynamonem i cukrem trzcinowym.
8. Rozłóż je ładnie i zwiń w rulon.
9 Bułkę ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, a w międzyczasie roztrzepać jajko i posmarować nim bułkę.
10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
11. Po upływie czasu sprawdzić, czy strudel jest ugotowany i jeśli tak, posypać go cukrem pudrem.
12) Podawaj ją z miłością i poczuciem, jak dobrze ją przygotowałeś.