Pyszne ciasto z kefirem i jabłkami jest tak miękkie i delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach! Zapisz ten przepis, żeby go nie przegapić! Niezależnie od tego, czy delektujesz się popołudniową kawą w samotności, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego smacznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka kefiru
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 1,5 szklanki zwykłej mąki (300 g)
- 10 g proszku do pieczenia
- 5-6 jabłek
- cukier puder – do dekoracji
Objętość użytej szklanki wynosi 250 ml.
Jak postępować:
1) Jajka i cukier ubić mikserem, aż powstanie puszysta, objętościowa, biaława piana.
2. Dodać rafinowany olej słonecznikowy. Wymieszać ze zmiękczoną maślanką.
3. Dodaj kefir. Mieszaj.
4. Stopniowo (w dwóch etapach) dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach miksera.
5. Jabłka obrać i wydrążyć. Pokrój je na małe kawałki.
6. Do ciasta dodać jabłka.
7. Ciasto przenieść na prostokątną blachę (20 x 30 cm) wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie.
8. Ciasto piec przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
9. Pozwól im ostygnąć, a następnie cienkim nożem oddziel je od boków formy i wyjmij z niej. W razie potrzeby usuń papier do pieczenia z powierzchni.
10. Ciasto posypać cukrem pudrem. Pokrój na kawałki.
Życzymy Państwu dobrego smaku.