Pieczona w piekarniku łopatka wieprzowa jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna dzięki powolnemu pieczeniu pod folią. Jednocześnie, w ciągu ostatnich kilku minut pieczenia, dzięki glazurze czosnkowej i przyprawom, w których był marynowany, uzyskuje chrupiącą i bardzo aromatyczną skórkę. Jesteśmy pewni, że ten przepis przypadnie Ci do gustu!
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka wieprzowa)
- 1 l wrzącej wody
- 3 łyżki stołowe soli
- 2 liście laurowe
- przyprawy do smaku (my dodaliśmy kolendrę i przyprawę do suszonych ziół)
- 2 ząbki czosnku
1) Przygotowanie zalewy: do garnka wlewamy wrzącą wodę, dodajemy sól, liście laurowe i przyprawy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

2. Umyj dobrze mięso i dodaj je do patelni, tak aby było dobrze pokryte zalewą. Przykryj garnek pokrywką i włóż go do lodówki na dwie godziny. Pozostawić na noc.

3. Gdy mięso jest już dobrze zamarynowane, zdejmij je z patelni i osusz papierowym ręcznikiem.

4. Ponownie natrzyj mięso z obu stron, najpierw solą, a następnie tą samą mieszanką suchych przypraw (kolendrą i suszonymi ziołami).

Czosnek pokroić w cienkie paski.
6. Ostrym nożem zrobić nacięcia na całej powierzchni mięsa i włożyć w nie paski czosnku.

7. Zwiąż mięso nitką spożywczą, aby dobrze trzymało kształt.

8. Umieść kawałek mięsa w woreczku do pieczenia, dodaj na wierzch liście laurowe (z solanki) i zawiąż woreczek z obu stron sznurkiem (jak cukierek).

9. Nakłuj powierzchnię worka w 3-4 miejscach, aby umożliwić wydostanie się pary.
10. Umieść mięso w brytfannie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 1-1,5 godziny. Wykonaj test wykałaczki – nakłuj mięso wykałaczką, a jeśli wypłynie z niego czysty sok, mięso jest gotowe.

11. Oderwij górny rękaw i włóż mięso z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut, aby się dokładnie zrumieniło.
12. Przełóż mięso na talerz, pokrój w plastry i podawaj z apetytem!

Mięso to jest smaczną przekąską zarówno na zimno, jak i na ciepło. Spróbuj przygotować je samodzielnie. Jest bardzo smaczny!