Pomidory są używane wszędzie, we wszystkich krajach świata. Spożywa się je na surowo i dodaje praktycznie do wszystkich potraw: sosów, zup, gulaszu, a nawet wypieków. Świetnie nadają się do nadziewania, pieczenia, duszenia i suszenia!
Dzięki swojemu intensywnemu smakowi wspaniałe suszone pomidory przypominają nam o smaku lata. Każda gospodyni domowa powinna wiedzieć, jak je przygotować! Klasyczna wersja suszonych pomidorów przygotowywana jest z czosnkiem i ziołami. Jednak smakosze eksperymentują i dodają ser, cytrynę, bazylię.
Suszone pomidory domowej roboty nie są lepsze od kupnych. Zamiast suszyć je na słońcu (w temperaturze 40-45°C – trwa to 10-14 dni) pod gazą, można je przygotować w piekarniku. Przygotowanie należy jednak rozpocząć od wysuszenia ich w piekarniku, a jeśli masz ciepły balkon lub werandę, możesz kontynuować proces na zewnątrz. Zmniejsza to znacznie ryzyko utleniania się pomidorów. Można również używać dehydratora do warzyw i owoców. Przedstawiamy włoski przepis na suszone pomidory.

Gotowane suszone pomidory (przepis włoski)
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 600 ml oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno)
- 1 łyżka stołowa soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
Umyć pomidory. Przekrój je na pół i usuń skórkę.
Włoskie odmiany pomidorów mają bardzo gruby miąższ i niewiele nasion. Dlatego włoscy kucharze usuwają z pomidorów nasiona przed suszeniem. Nie zalecamy tego, ponieważ po wysuszeniu pozostają tylko skórki.

2. Połówki pomidorów ułóż na czystych ręcznikach kuchennych (bawełnianych, bez zapachu detergentu, o dużej chłonności) i ułóż je przeciętą stroną do dołu. Pozostaw je do wyschnięcia na 2 godziny (ręczniki wchłoną część wilgoci).

3. Połówki pomidorów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju słonecznikowego, przecięciem do góry.

Wymieszaj cukier i sól. Każdą połówkę pomidora posypać 1-2 kroplami mieszanki.
Cukier nada pomidorom więcej słodyczy, a sól pomoże szybciej usunąć płyn z pomidorów i zapobiegnie namnażaniu się bakterii chorobotwórczych.

5. Umieść blachy w piekarniku nagrzanym do temperatury 50-60°C. Aby zapobiec przegrzaniu i pomóc w usunięciu wilgoci z pomidorów, umieść drewnianą łyżkę pomiędzy piekarnikiem a drzwiczkami piekarnika (drzwiczki będą lekko uchylone).

Suszyć pomidory przez 7-12 godzin. Powinny przestać sączyć się, ale nadal być elastyczne, nie pękać. Zmieniaj miejsce blach co 2 godziny, ponieważ temperatury w górnej i dolnej części piekarnika są różne.
Do suszenia każdej połówki pomidora należy podchodzić indywidualnie, ponieważ różnią się one wielkością i dlatego mogą schnąć wolniej lub szybciej.
7. Tak wyglądają pomidory po 3 godzinach.

8. A po 6 godzinach suszenia.

9. Po wysuszeniu prawie wszystkich pomidorów podgrzej oliwę z oliwek do temperatury 50°C. Dodaj bazylię, tymianek i oregano. Wymieszać.

10. Przykryj doprawiony olej pokrywką i duś do momentu, aż wszystkie pomidory będą suche.
11. Na dno wysterylizowanego słoika dodaj kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Następnie ułóż w nim zwarte kawałki suszonych pomidorów, wypełniając około 80% jego objętości.

12. Wymieszaj olej z przyprawami i polej nim pomidory, aż zostaną całkowicie pokryte. Dobrze wstrząsnąć słoikiem (w tym czasie można przykryć go sterylizowaną pokrywką), aby pomidory ułożyły się bardziej zwarto i aby uwolnić pęcherzyki powietrza między nimi.

Następnie całkowicie napełnij słoik pozostałym olejem i zamknij go szczelnie sterylizowaną pokrywką.

14) Suszone pomidory w oleju pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 tygodnie. Następnie można je spróbować lub przechowywać w spiżarni lub lodówce. Można je przechowywać nawet przez rok.
Przepis na suszone pomidory jest stosunkowo prosty, ale pracochłonny. Dlatego też ten rodzaj przekąski jest uważany za przysmak i jest podawany jako samodzielne danie lub dodawany jako specjalny składnik do pizzy, makaronów i różnych sałatek. Kromki z suszonymi pomidorami (chleb, placki, focaccia) są pyszne i niezwykłe.
Warto wiedzieć, że włoscy kucharze dzielą się na dwie grupy: jedni obierają pomidory przed suszeniem, a inni pozostawiają je w stanie niezmienionym. Nie wiemy, która z nich jest poprawna. Wolimy pozostawić je takimi, jakimi są!
.