Strona główna PRZEPISY Szarlotka z karmelem i migdałami – pyszna i bardzo smaczna

Szarlotka z karmelem i migdałami – pyszna i bardzo smaczna

Przełóż z nami ten pyszny tort, który łączy w sobie: lekkie ciasto, słodkie jabłka, delikatny krem budyniowy i grzeszny karmel z migdałami.

 

Ciało:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki stołowe zimnej wody
  • 150 g cukru pudru
  • 125 g mąki gruboziarnistej

Nadzienie jabłkowe:

  • 4 szt. jabłek
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml wody
  • mielony cynamon – do smaku

Krem:

  • 400 g miękkiego sera twarogowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml bitej śmietany
  • 1 szt. usztywniacza do bitej śmietany

Do dekoracji:

  • cukier, woda, migdały

1) Kadłub: Dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Stopniowo wlewać żółtka, a następnie mąkę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

2. Nadzienie jabłkowe: Jabłka oczyścić i zetrzeć na tarce. Umieść je w rondelku razem z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Zalej niewielką ilością wody i doprowadź do wrzenia. Budyń waniliowy wymieszać z wodą i wylać na jabłka.

3. Lekko przestudzone nadzienie jabłkowe wylać na upieczoną skórkę i pozostawić do ostygnięcia.

4. krem: Ubić twaróg z cukrem i ubijać z bitą śmietaną. Ubitą śmietanę lekko wmieszać w serek śmietankowy.

5. Kremem posmarować schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

6. Umieść cukier w rondlu z grubym dnem i zalej niewielką ilością wody. Rozpuścić w karmelu. Upraż migdały na suchej patelni.

7. Przed podaniem polej ciasto karmelem i posyp posiekanymi migdałami.