Przełóż z nami ten pyszny tort, który łączy w sobie: lekkie ciasto, słodkie jabłka, delikatny krem budyniowy i grzeszny karmel z migdałami.
Ciało:
- 4 jajka
- 3 łyżki stołowe zimnej wody
- 150 g cukru pudru
- 125 g mąki gruboziarnistej
Nadzienie jabłkowe:
- 4 szt. jabłek
- 3 łyżki cukru granulowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml wody
- mielony cynamon – do smaku
Krem:
- 400 g miękkiego sera twarogowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml bitej śmietany
- 1 szt. usztywniacza do bitej śmietany
Do dekoracji:
- cukier, woda, migdały
1) Kadłub: Dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Stopniowo wlewać żółtka, a następnie mąkę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
2. Nadzienie jabłkowe: Jabłka oczyścić i zetrzeć na tarce. Umieść je w rondelku razem z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Zalej niewielką ilością wody i doprowadź do wrzenia. Budyń waniliowy wymieszać z wodą i wylać na jabłka.
3. Lekko przestudzone nadzienie jabłkowe wylać na upieczoną skórkę i pozostawić do ostygnięcia.
4. krem: Ubić twaróg z cukrem i ubijać z bitą śmietaną. Ubitą śmietanę lekko wmieszać w serek śmietankowy.
5. Kremem posmarować schłodzone ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
6. Umieść cukier w rondlu z grubym dnem i zalej niewielką ilością wody. Rozpuścić w karmelu. Upraż migdały na suchej patelni.
7. Przed podaniem polej ciasto karmelem i posyp posiekanymi migdałami.