Pieczona łopatka wieprzowa w woreczku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i soczysta. Jesteśmy pewni, że ten przepis przypadnie Ci do gustu! Łopatkę wieprzową można zastąpić schabem wieprzowym lub polędwicą wołową.
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 ml wody
- 7 dużych ząbków czosnku
- ostra papryka – do smaku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 2 łyżeczki musztardy kremowej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 5-6 jagód jałowca
- 4-5 liści laurowych
- jedna gałązka rozmarynu
- sól – do smaku
- jedna cebula
- jedna marchewka
- 30 g zielonego selera naciowego
Do przygotowania łopatki wieprzowej według tego przepisu potrzebna będzie strzykawka. Można również zastąpić musztardę Dijon dwoma rodzajami musztardy.
1.Przygotuj pierwszą marynatę: do garnka wlej wodę. Dodaj 2 liście laurowe, 5-6 jagód jałowca, gałązkę rozmarynu, 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) i około ½ łyżeczki soli (lub do smaku).
2.Pokrój marchew w krążki, cebulę na ćwiartki, a seler na kliny. Włóż je do garnka. Gotuj marynatę przez 15 minut, aż marchew będzie miękka.
3. W międzyczasie przygotuj drugą marynatę: wymieszaj ziarna gorczycy, mielony czarny pieprz, musztardę kremową, 2-3 liście laurowe pocięte na kawałki, papryczkę chili pokrojoną w krążki i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku. Bardzo dobrze wymieszać.
4.Zdjąć pierwszą marynatę z ognia i przecedzić. Powinien być wystarczająco słony. Nie wyrzucaj warzyw – będą Ci potrzebne później.
5.Używając strzykawki, wstrzyknij pierwszą marynatę do wnętrza schabu: aż kawałek mięsa zgęstnieje, a płyn zacznie wyciekać na zewnątrz.
Osusz powierzchnię mięsa ręcznikami papierowymi. Następnie posmarować ją drugą marynatą i całkowicie przykryć.
7.Weź worek do pieczenia i przywiąż do niego jeden koniec. Włóż do niej warzywa z pierwszej marynaty i zrób z nich „poduszkę” dla mięsa.
8.Umieść mięso na „poduszce” z warzyw. Upewnij się, że rękaw nie przylega ściśle do mięsa: z każdej strony mięsa powinna pozostać szczelina o szerokości 10-15 cm.
9.Zwiąż drugi koniec rękawa do pieczenia i umieść go na odpowiedniej blasze do pieczenia. Piecz mięso przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (1 kg mięsa piecze się przez 1 godzinę, 1,5 kg mięsa przez 1,5 godziny itd.)
10.Wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie odetnij rękaw, w którym było pieczone (uważaj, aby nie poparzyć się gorącą parą). Można to sprawdzić, nakłuwając wykałaczką, widelcem lub nożem: jeśli wypływający płyn jest przezroczysty, oznacza to, że jest w pełni ugotowany. Jeśli jest różowy, trzeba go jeszcze trochę podpiec.
Danie z wieprzowiny można podawać w takiej postaci. Jeśli jednak chcesz, aby się zrumienił, posmaruj go sokami, które zebrały się w rękawie i piecz jeszcze przez 10 minut, nie zamykając worka.
12.Podziel porcje spaty wieprzowej i podawaj.