Królewskie risotto mediolańskie to z pewnością to, którego atrybutem jest słynne włoskie miasto. Najcenniejsze przyprawy nadają jej wspaniały kolor i niepowtarzalny aromat.
Pochodzące z północnowłoskiego Mediolanu risotto jest znane głównie ze swojego złocistego koloru, który nadaje mu szafran. Istnieje wiele sposobów, aby przygotować go „prawidłowo”. Niektórzy Włosi włączają masło do podstawowych składników, inni używają również oliwy z oliwek, aby danie było mniej ciężkie i kaloryczne.
[prima_chef]
Mediolańskie risotto z szafranem
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 400 g ryżu do risotto (arborio, carnaroli, baldo…)
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
- 2 szalotki
- 2 dl białego wina
- 1 szczypta szafranu
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 garść parmezanu, sól, mielony czarny pieprz
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Drobno posiekane szalotki wrzucić na rozgrzany olej na głębszej patelni. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj ryż i dobrze wymieszaj, tak aby wszystkie ziarna dotknęły oleju. Doprawić ryż świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
- Wlać wino na przyprawiony ryż, ostrożnie zmniejszyć ogień i pozwolić, aby wino odparowało, od czasu do czasu mieszając. Na tym etapie można dodać szczyptę lub dwie szafranu i wywar. Dodawać stopniowo bulion, zawsze pozwalając mu odparować i wsiąknąć w ryż.
Nasza rada: Ilość potrzebnego wywaru zależy od rodzaju ryżu. Całkowity czas gotowania nie powinien być jednak dłuższy niż 20 minut.
- Kiedy risotto nabierze konsystencji gąbki, a ryż będzie wystarczająco miękki, zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło oraz parmezan.
- Podawać skropione oliwą z oliwek i udekorowane bazylią lub natką pietruszki.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także tym przepisem na bardzo smaczną i lekką sałatkę z tuńczykiem i kapustą pekińską
.