Szarlotka na blasze to pyszny deser, który możesz przygotować dla gości lub dla siebie przy kawie. Jest naprawdę szybki w przygotowaniu, nie spędzicie w kuchni pół dnia. Szarlotka, którą idealnie uzupełnia krem na wierzchu, to gwarancja, że w Twoim domu będzie się kurzyć. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego potrzebujemy i jak postępować.
Tani i łatwy przepis na świetną wytrawną przystawkę – Kiełbaski w cieście francuskim!
To, czego potrzebujemy do szarlotki:
- 120 ml oleju
- 4 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 135 ml wody
- 200 g zwykłej mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g semoliny cukier
Dla nadzienia:
- 200 g cukru
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania kremu waniliowego
Podsumowując:
- bita śmietana
- cynamon
Roladki z piersi kurczaka z serem topionym i czosnkiem – przekonają Cię od pierwszego kęsa
Jak postępować:
1) Białka oddzielić od żółtek – następnie ubić żółtka z cukrem.
2) Dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wyrobić gładkie, puszyste ciasto.
3) Białka ubić do śniegu, a następnie partiami i ostrożnie składać do już uformowanego ciasta.
4) Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5) Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
6) Podczas gdy ciasto piecze się w piekarniku, jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zagotować razem z cukrem.
7) Tuż przed wyjęciem jabłek z pieca posypać je budyniowym proszkiem.
8) Przygotowane nadzienie rozprowadzić na upieczonym biszkopcie i pozostawić do wystygnięcia.
9) Po wystygnięciu nadzienia posmarować kremem i udekorować cynamonem.
Życzymy smacznego!
Podziel się tym fantastycznym przepisem na – Delikatny biszkopt z jabłkami i kremem ze swoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.