Strona główna PRZEPISY Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem

Szarlotka – Pokochasz delikatny biszkopt z jabłkami i kremem

Szarlotka na blasze to pyszny deser, który możesz przygotować dla gości lub dla siebie przy kawie. Jest naprawdę szybki w przygotowaniu, nie spędzicie w kuchni pół dnia. Szarlotka, którą idealnie uzupełnia krem na wierzchu, to gwarancja, że w Twoim domu będzie się kurzyć. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego potrzebujemy i jak postępować.

Tani i łatwy przepis na świetną wytrawną przystawkę – Kiełbaski w cieście francuskim!

Tento jablečný koláč si zamilujete
Pokochacie tę szarlotkę. Źródło: ketkes.com

To, czego potrzebujemy do szarlotki:

  • 120 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 135 ml wody
  • 200 g zwykłej mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g semoliny cukier

Dla nadzienia:

  • 200 g cukru
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania kremu waniliowego

Podsumowując:

  • bita śmietana
  • cynamon

Roladki z piersi kurczaka z serem topionym i czosnkiem – przekonają Cię od pierwszego kęsa


Jak postępować:

1) Białka oddzielić od żółtek – następnie ubić żółtka z cukrem.

2) Dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wyrobić gładkie, puszyste ciasto.

3) Białka ubić do śniegu, a następnie partiami i ostrożnie składać do już uformowanego ciasta.

4) Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5) Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut.

6) Podczas gdy ciasto piecze się w piekarniku, jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zagotować razem z cukrem.

7) Tuż przed wyjęciem jabłek z pieca posypać je budyniowym proszkiem.

8) Przygotowane nadzienie rozprowadzić na upieczonym biszkopcie i pozostawić do wystygnięcia.

9) Po wystygnięciu nadzienia posmarować kremem i udekorować cynamonem.

Życzymy smacznego!


Podziel się tym fantastycznym przepisem na – Delikatny biszkopt z jabłkami i kremem ze swoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.