Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, syty obiad. Zróbmy to – pieczone cukiniowe krążki nadziewane piersią z kurczaka!
Zapiekane krążki cukinii nadziewane piersią z kurczaka
- filet z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- czosnek
- sałatka zielona
- sól, pieprz czarny, przyprawy – do smaku
- ser
Mięso pokroić na małe kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić za pomocą blendera. Jeśli używasz mięsa z ud kurczaka, usuń skórę i nadmiar tłuszczu.
2. Do miski z mięsem dodaj rozgnieciony czosnek, jajka, drobno posiekaną cebulę, sałatę, czarny pieprz, sól i kwaśną śmietanę. Bardzo dobrze wymieszać wszystkie składniki.
3. Dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
Nasza rada: Danie jest bardzo smaczne, ale jeśli dodasz do niego kilka swoich ulubionych przypraw, będzie jeszcze smaczniejsze.
4. Cukinię obrać i pokroić na krążki o grubości ok. 1-1,5 cm.
5. Za pomocą noża usuń środki cukinii.
6. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj ją odrobiną oleju i ułóż na niej cukiniowe krążki.
7. Napełnij każdy pierścień 1 łyżką stołową mieszanki mięsnej.
8. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.