Raffaello
Dziś wspólnie przygotujemy pyszny deser Raffaello o najdelikatniejszym smaku. Ciasto kokosowe z kremem waniliowym zachwyci zwłaszcza najmłodszych domowników, a to za sprawą fantastycznego kremu waniliowego, który uzupełnia mascarpone. Ponadto bułka kokosowa składa się z dwóch różnych ciast. Kokos, a także orzech laskowy. Kiedy połączymy te dwa ciasta z kremem waniliowym, otrzymamy pyszny smakołyk, który sprawi, że w naszym domu będzie się kurzyło.
Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten tort Raffaello z kremem waniliowym i ciastem orzechowym!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka .
Pyszny przepis na deser Raffaello:
Czego potrzebujemy:
Ciasto kokosowe:
- 5 białek jaj
- 150 g cukru kryształu
- 150 g kokosa
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 1 saszetka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 150 g zmielonych orzechów
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 3 łyżki stołowe kakao
- 5 białek jaj
- 150 g cukru granulowanego
krem:
- torebka cukru wan.
- 1 l mleka
- 200 g cukru
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- 10 żółtek jaj
- 250 g masła
- 150 g mascarpone
- wiórki czekoladowe (do posypania)
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia białek na sztywny śnieg. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto kokosowe. Na koniec dodaj śnieg z białek jaj.
2) Przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie masę z pierwszego kroku na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3) Dalej postępować z ciastem orzechowym. Ubij białka na sztywny śnieg i ponownie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec dodaj śnieg z białek i dokładnie wymieszaj.
4) Ponownie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, tak jak w pierwszym kroku.
5) Teraz krem. Wymieszaj mleko z cukrem i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj krem i przygotuj go w klasyczny sposób. Dodaj również żółtka.
6) Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok, a gdy jest jeszcze ciepły, mieszamy z masłem i mascarpone.
7) Ciasto kokosowe posmarować połową naszego kremu. Przykryć plasterkiem orzecha włoskiego i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.