Strona główna niesklasyfikowane Pyszny deser Raffaello o najdelikatniejszym smaku – pokocha go cała rodzina!

Pyszny deser Raffaello o najdelikatniejszym smaku – pokocha go cała rodzina!

Raffaello

Dziś wspólnie przygotujemy pyszny deser Raffaello o najdelikatniejszym smaku. Ciasto kokosowe z kremem waniliowym zachwyci zwłaszcza najmłodszych domowników, a to za sprawą fantastycznego kremu waniliowego, który uzupełnia mascarpone. Ponadto bułka kokosowa składa się z dwóch różnych ciast. Kokos, a także orzech laskowy. Kiedy połączymy te dwa ciasta z kremem waniliowym, otrzymamy pyszny smakołyk, który sprawi, że w naszym domu będzie się kurzyło.

Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten tort Raffaello z kremem waniliowym i ciastem orzechowym!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka .

Fantastická kokosová buchta s vanilkovým krémem: Recept zde
Źródło: nosalty.hu

Pyszny przepis na deser Raffaello:

Czego potrzebujemy:

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek jaj
  • 150 g cukru kryształu
  • 150 g kokosa
  • 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 150 g zmielonych orzechów
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 3 łyżki stołowe kakao
  • 5 białek jaj
  • 150 g cukru granulowanego

krem:

  • torebka cukru wan.
  • 1 l mleka
  • 200 g cukru
  • 2 saszetki budyniu waniliowego
  • 10 żółtek jaj
  • 250 g masła
  • 150 g mascarpone
  • wiórki czekoladowe (do posypania)

Jak postępować:

1) Zacznij od ubicia białek na sztywny śnieg. W drugiej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto kokosowe. Na koniec dodaj śnieg z białek jaj.

2) Przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie masę z pierwszego kroku na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

3) Dalej postępować z ciastem orzechowym. Ubij białka na sztywny śnieg i ponownie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec dodaj śnieg z białek i dokładnie wymieszaj.

4) Ponownie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, tak jak w pierwszym kroku.

5) Teraz krem. Wymieszaj mleko z cukrem i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Dodaj krem i przygotuj go w klasyczny sposób. Dodaj również żółtka.

6) Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok, a gdy jest jeszcze ciepły, mieszamy z masłem i mascarpone.

7) Ciasto kokosowe posmarować połową naszego kremu. Przykryć plasterkiem orzecha włoskiego i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.