Szukasz smakołyków na podwieczorek i chciałabyś spróbować czegoś nowego? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś przygotujemy wspólnie pachnące i puszyste domowe rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione nadzieniem, którym zachwyci się cała rodzina! Jako nadzienie wybraliśmy wspomnianą wcześniej Nutellę, ale jeśli nie lubicie tego składnika, możecie zastąpić go np. dżemem lub nadzieniem orzechowym. Przygotowanie jest bardzo łatwe i oszczędza czas dzięki przepisowi ze zdjęciem i przepisowi wideo. Croissanty to świetny poczęstunek dla ewentualnego gościa.
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą dobrocią? Załóż więc czapkę kucharza, chwyć za kuchenkę i zróbmy razem te pyszne domowe rogaliki z Nutellą!
Doskonały przepis na wspaniałe domowe rogaliki:
Czego potrzebujemy:
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 60 g cukru
- 10 g drożdży
- 800 g zwykłej mąki
- 40 ml oleju
- 2 jajka
- 5 g soli
- 250 g miękkiego masła
- 1 jajko (do smarowania)
- nadzienie (nutella, marmolada, nadzienie orzechowe)
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania mleka, wody i drożdży. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
2) Wymieszać tę mieszankę z mąką. Następnie dodajemy olej, jajka i sól.
3) Dokładnie wymieszać i zrobić ładne gładkie ciasto.
4) Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5) Po wyrośnięciu wyrobić w kształcie pączka i podzielić na 10 równych części.
6) Każdy pojedynczy kawałek rozwałkować i posmarować roztopionym masłem.
7) Ułóż je jeden na drugim, jak widać na poniższym zdjęciu.
8) Rozwinąć.
9) W kolejnym kroku ciasto pokroić w taki sposób.
10) Zastosować wybrane przez nas wypełnienie.
11) Na koniec zwinąć w kształt rogala i umieścić na blasze do pieczenia.
12) Posmarować płynem do mycia jaj i wstawić do piekarnika.
13) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.