Strona główna PRZEPISY Kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy – Szybki i smaczny przepis z...

Kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy – Szybki i smaczny przepis z jednej kartki

Znów nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina zbiera się w domu wokół jednego stołu. Cieszcie się nieco bardziej wspólnym czasem i zafundujcie sobie wspaniały posiłek. Przygotuj kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy. Wszystko na jednej blasze. Każdy pokocha ten szybki i smaczny przepis. Pełna instrukcja znajduje się na załączonym filmie.


Przepis na kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy:

Co będzie nam potrzebne:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do kurczaka
  • Olej roślinny
  • 1 kg ziemniaków
  • Cebula
  • 400 g pieczarek
  • Czerwona słodka papryka
  • 1-2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 100 g twardego sera

Jak będziemy postępować:

1) Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Przykrywamy plastry folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Umieść je w misce i dodaj sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i olej. Wszystko razem wymieszać.

2) Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Plastry ziemniaków umieścić w misce, doprawić solą i oliwą i podrzucić.

3) Plastry ziemniaków umieścić na blasze do pieczenia obok siebie.

4) Na wierzchu ziemniaków wyłożyć przyprawione plastry mięsa.

5) Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki również oczyścić i pokroić w plasterki.

6) Grzyby smażyć na oleju roślinnym, aż cały płyn odparuje. Dodać cebulę i wymieszać. Dodać sól, pieprz i czerwoną paprykę. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko razem mieszamy.

7) Mieszankę wyłożyć na wierzch mięsa.

8) Na koniec wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków i przykryć folią.

9) Piec przez 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.

10) Następnie posypać powierzchnię tartym serem i piec jeszcze 5-10 minut w temperaturze 200 stopni. Życzymy smacznego!