Znów nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina zbiera się w domu wokół jednego stołu. Cieszcie się nieco bardziej wspólnym czasem i zafundujcie sobie wspaniały posiłek. Przygotuj kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy. Wszystko na jednej blasze. Każdy pokocha ten szybki i smaczny przepis. Pełna instrukcja znajduje się na załączonym filmie.
Przepis na kawałki kurczaka, ziemniaki i sos pieczarkowy:
Co będzie nam potrzebne:
- 2 piersi z kurczaka
- Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa do kurczaka
- Olej roślinny
- 1 kg ziemniaków
- Cebula
- 400 g pieczarek
- Czerwona słodka papryka
- 1-2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 100 g twardego sera
Jak będziemy postępować:
1) Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Przykrywamy plastry folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem. Umieść je w misce i dodaj sól, pieprz, przyprawę do kurczaka i olej. Wszystko razem wymieszać.
2) Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Plastry ziemniaków umieścić w misce, doprawić solą i oliwą i podrzucić.
3) Plastry ziemniaków umieścić na blasze do pieczenia obok siebie.
4) Na wierzchu ziemniaków wyłożyć przyprawione plastry mięsa.
5) Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki również oczyścić i pokroić w plasterki.
6) Grzyby smażyć na oleju roślinnym, aż cały płyn odparuje. Dodać cebulę i wymieszać. Dodać sól, pieprz i czerwoną paprykę. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i wszystko razem mieszamy.
7) Mieszankę wyłożyć na wierzch mięsa.
8) Na koniec wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków i przykryć folią.
9) Piec przez 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
10) Następnie posypać powierzchnię tartym serem i piec jeszcze 5-10 minut w temperaturze 200 stopni. Życzymy smacznego!