Strona główna PRZEPISY Warstwowy deser z kwaśną śmietaną i kokosem, o niesamowicie wspaniałym smaku!

Warstwowy deser z kwaśną śmietaną i kokosem, o niesamowicie wspaniałym smaku!

Vrstvený dezert se zakysanou smetanou a kokosem, se skvělou chutí!
Źródło: gatestesanatos.com

Najlepsze ciasteczka maślane, które nie zawierają nawet odrobiny mąki!

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki stołowe zwykłej mąki
  • 75 g roztopionej czekolady
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • kakao lub kawa mielona (dekoracja)
  • 400 ml kwaśnej śmietany (na wierzch)
  • 50 g cukru pudru (na wierzch)

CIASTO KOKOSOWE

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 75 g kokosa
  • 1 łyżka stołowa zwykłej mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia

CREAM

  • 8 żółtek
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady
  • 250 g masła

Pyszne ciasto czekoladowe, które rozpływa się na języku!

  1. Białka z cukrem ubić na sztywno. Roztopioną czekoladę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie złożyć w śmietanie.
  2. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut.
  3. W ten sam sposób przygotować ciasto kokosowe. Teraz przyszła kolej na krem. W rondelku wymieszać żółtka z cukrem. Rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Dodajemy czekoladę i po jej roztopieniu zdejmujemy masę z ognia. Po ostygnięciu śmietanki wbijamy masło. Połowę kremu rozłożyć równomiernie na kokosie. Na wierzchu kremu ułożyć ciasto czekoladowe i posmarować je resztą kremu.
  5. Na tym etapie i w tym dokładnie stanie ciasto odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia połączyć kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i mieszać, aż powstanie kremowa konsystencja.
  6. Udekorować deser tą warstwą kremu i ładnie wygładzić. Udekorować kakao lub kawą mieloną.
Vrstvený dezert se zakysanou smetanou a kokosem, se skvělou chutí!
Źródło: gatestesanatos.com