CIASTO CZEKOLADOWE
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki stołowe zwykłej mąki
- 75 g roztopionej czekolady
- 1/2 proszku do pieczenia
- kakao lub kawa mielona (dekoracja)
- 400 ml kwaśnej śmietany (na wierzch)
- 50 g cukru pudru (na wierzch)
CIASTO KOKOSOWE
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 75 g kokosa
- 1 łyżka stołowa zwykłej mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
CREAM
- 8 żółtek
- 200 g cukru
- 200 g czekolady
- 250 g masła
- Białka z cukrem ubić na sztywno. Roztopioną czekoladę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie złożyć w śmietanie.
- Ciasto przelać do formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut.
- W ten sam sposób przygotować ciasto kokosowe. Teraz przyszła kolej na krem. W rondelku wymieszać żółtka z cukrem. Rozpocząć podgrzewanie na małym ogniu przez około 15 minut.
- Dodajemy czekoladę i po jej roztopieniu zdejmujemy masę z ognia. Po ostygnięciu śmietanki wbijamy masło. Połowę kremu rozłożyć równomiernie na kokosie. Na wierzchu kremu ułożyć ciasto czekoladowe i posmarować je resztą kremu.
- Na tym etapie i w tym dokładnie stanie ciasto odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia połączyć kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i mieszać, aż powstanie kremowa konsystencja.
- Udekorować deser tą warstwą kremu i ładnie wygładzić. Udekorować kakao lub kawą mieloną.