Strona główna PRZEPISY Sprawdzony przepis: Pyszny sznycel czarnogórski nawet na świąteczny stół

Sprawdzony przepis: Pyszny sznycel czarnogórski nawet na świąteczny stół

Sznycel czarnogórski to przysmak z nutką wyjątkowości dzięki aromatycznemu ciastu. Jeśli nastawisz się na jej przygotowanie, to dobrze robisz. Jest to tradycyjny przysmak, który nadaje się również na bardziej świąteczny stół. Przejdźmy więc do przepisu!

ověřený recept: výborný černohorský řízek i na slavnostní stůl
Źródło: recetario.lavillita.com

Sznycel czarnogórski

  • 1 kg wieprzowiny curry
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • kminek mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • olej do smażenia
  • zwykła mąka do posypywania
  • starty ser do posypania

 

  • Mięso kroimy w plastry, lekko je rozklepujemy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z 1 jajkiem.
  • Ziemniaki zetrzeć drobno na tarce, dodać zblendowaną cebulę i czosnek, jajko, mąkę oraz sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony i majeranek do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Mąkę dodajemy stopniowo – można dodawać lub odejmować w zależności od potrzeb.
  • Kotlety obtoczyć w zwykłej mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Przygotowane filety smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać tartym serem.