Chrupiące kourabies podawane są na greckich weselach i są obowiązkowym ciastem świątecznym.
- 400 g masła
- 150 g obranych migdałów
- 50 g cukru z semoliny
- 40 ml wody
- 90 g cukru z semoliny
- 1/2 dl rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 strąk wanilii
- 600 g zwykłej mąki
1) Roztopione masło przecedzić przez sito, aby uzyskać całkowicie klarowne masło, i umieścić w misce w lodówce na 2 godziny.
2. Podgrzej migdały, cukier granulowany i wodę w rondlu i pozwól, aby się skarmelizowały, stale mieszając. Następnie pięknie złociste migdały rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
3. Zestalone masło wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji (proces ten trwa około 20 minut). Dodać rum, proszek do pieczenia, granulki wanilii oraz mąkę i ponownie zmiksować.
4. Schłodzone migdały kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z ciastem. Następnie uformuj ciasto w mini kulki o średnicy około 2,5 cm i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w temperaturze 170°C przez 20 do 25 minut. Po ostudzeniu obtoczyć kulki w cukrze pudrze.