Strona główna PRZEPISY Świąteczne ciasteczka migdałowe

Świąteczne ciasteczka migdałowe

Chrupiące kourabies podawane są na greckich weselach i są obowiązkowym ciastem świątecznym.

Slavnostní mandlové sušenky
Źródło: iStockphoto
  • 400 g masła
  • 150 g obranych migdałów
  • 50 g cukru z semoliny
  • 40 ml wody
  • 90 g cukru z semoliny
  • 1/2 dl rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 strąk wanilii
  • 600 g zwykłej mąki

1) Roztopione masło przecedzić przez sito, aby uzyskać całkowicie klarowne masło, i umieścić w misce w lodówce na 2 godziny.

2. Podgrzej migdały, cukier granulowany i wodę w rondlu i pozwól, aby się skarmelizowały, stale mieszając. Następnie pięknie złociste migdały rozłożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

3. Zestalone masło wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji (proces ten trwa około 20 minut). Dodać rum, proszek do pieczenia, granulki wanilii oraz mąkę i ponownie zmiksować.

4. Schłodzone migdały kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z ciastem. Następnie uformuj ciasto w mini kulki o średnicy około 2,5 cm i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec w temperaturze 170°C przez 20 do 25 minut. Po ostudzeniu obtoczyć kulki w cukrze pudrze.