Strona główna PRZEPISY Pieczona cebula faszerowana mięsem mielonym – przepis wart wypróbowania

Pieczona cebula faszerowana mięsem mielonym – przepis wart wypróbowania

Pewnie nie słyszeliście o tym przepisie, ale uwierzcie mi, że warto spróbować. Obowiązkowo należy spróbować pieczonej cebuli nadziewanej mięsem mielonym. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

zapečené cibulky plněné mletým masem – recept, který stojí za vyzkoušení
Źródło: gatitul.ro

Co będzie nam potrzebne:

  • 1,5 kg małych cebul
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • Sól, pieprz czarny mielony (do smaku)
  • Oliwa z oliwek

Dla sosu:

  • 1 łyżeczka wody
  • Odrobina syropu z granatu
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny

1) Cebulę obrać i przekroić na pół, ale nie do końca. Mieloną wołowinę przełożyć do miski, dodać sól i mielony czarny pieprz i dobrze wymieszać do połączenia składników.

2) Między przepołowionymi cebulami umieścić mieszankę mięsa mielonego. Umieść cebulę na patelni i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy cebulę przez około 45 minut.

3) Czas gotowania może być różny w zależności od piekarnika, więc warto od czasu do czasu sprawdzać cebulę, żeby się nie przypaliła.

4) Aby zrobić sos, w misce umieścić syrop z granatu, dodać wodę i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Składniki dobrze wymieszać i sosem zalać ugotowaną cebulę.

5) Blachę z pieczeniami ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut i wtedy podawać cebulę nadziewaną mielonym mięsem.