Pewnie nie słyszeliście o tym przepisie, ale uwierzcie mi, że warto spróbować. Obowiązkowo należy spróbować pieczonej cebuli nadziewanej mięsem mielonym. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Co będzie nam potrzebne:
- 1,5 kg małych cebul
- 1 kg mielonej wołowiny
- Sól, pieprz czarny mielony (do smaku)
- Oliwa z oliwek
Dla sosu:
- 1 łyżeczka wody
- Odrobina syropu z granatu
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
1) Cebulę obrać i przekroić na pół, ale nie do końca. Mieloną wołowinę przełożyć do miski, dodać sól i mielony czarny pieprz i dobrze wymieszać do połączenia składników.
2) Między przepołowionymi cebulami umieścić mieszankę mięsa mielonego. Umieść cebulę na patelni i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy cebulę przez około 45 minut.
3) Czas gotowania może być różny w zależności od piekarnika, więc warto od czasu do czasu sprawdzać cebulę, żeby się nie przypaliła.
4) Aby zrobić sos, w misce umieścić syrop z granatu, dodać wodę i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Składniki dobrze wymieszać i sosem zalać ugotowaną cebulę.
5) Blachę z pieczeniami ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut i wtedy podawać cebulę nadziewaną mielonym mięsem.