Najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie tego uwielbianego przez wiele osób deseru! Ty też to pokochasz!
- 200 g herbatników Savoiardi (herbatniki szampańskie)
- 500 g serka śmietankowego (najlepiej mascarpone, ale można też użyć serka Philadelphia)
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 200 ml wrzącej wody
- kakao w proszku – do smaku
Pierwsze dwa kroki należy wykonać około 30-60 minut przed rozpoczęciem przygotowania deseru!
1) Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić i pozostawić do ostygnięcia (można przenieść na talerz, aby przyspieszyć ten proces). Jeśli lubisz mocniejszy smak kawy, możesz użyć 2 łyżeczek kawy na 200 ml wody.
2. Serek śmietankowy wyjmij z lodówki i zostaw w ciepłym, aby zmiękł. Możesz ją przelać bezpośrednio do głębokiej miski (2-3 litry), gdzie następnie wymieszasz ją z pozostałymi składnikami.
3. Oddzielamy białka od żółtek, tak aby żadne żółtko nie dostało się do białek.
4. Białka umieszczamy w misce miksera i ubijamy, aż pojawią się sztywne szczyty.
5) W osobnej misce umieścić żółtka i cukier. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy (cukier nie powinien się całkowicie rozpuścić).
6) Połączyć masę z serka śmietankowego i żółtek i dobrze wymieszać. Jeśli pozostaną grudki, można użyć miksera, ale nie należy długo ubijać masy, tylko do uzyskania gładkiej masy (dopuszczalne są małe cząstki sera).
Jeśli używasz miksera ręcznego, najlepiej zacząć właściwe przygotowanie kremu od kroku 5, następnie przejść do kroku 6, a na końcu wykonać krok 4.
7. Do powstałej masy włożyć pianę z białek, mieszając szpatułką i robiąc koliste ruchy od dołu do góry.
8. Przygotuj formę, do której będziesz składać deser. Następnie każdy kamyczek szybko zanurzamy w zimnej kawie (może być ledwo ciepła) i układamy na dnie. Powinnaś uzyskać równą warstwę ciasteczek.
9. Warstwę brzoskwiniową przykryć równą warstwą kremu (połową).
10. W podobny sposób ułożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować go pozostałym kremem i równomiernie rozprowadzić.
11. Powierzchnię deseru posypać kakao w proszku.
12. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygł i stwardniał.
13) Deser Tiramisu pokroić w plastry i podawać!