Strona główna PRZEPISY Ciasto kratowe z dżemem i nadzieniem orzechowym: słodkie miejsce na popołudniową kawę

Ciasto kratowe z dżemem i nadzieniem orzechowym: słodkie miejsce na popołudniową kawę

Jeśli również lubisz desery orzechowe lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie. Konkretnie dziś będzie to fantastyczna bułka łaciata z nadzieniem z dżemu i orzechów włoskich. Ten deser jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, więc nie trzeba się martwić, że coś się zepsuje. Nie bójcie się zaciągnąć swoich dzieci jako pomocników, bo to świetna okazja, by nauczyły się czegoś w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu, ten deser jest świetnym poczęstunkiem dla gości lub jako przekąska przy popołudniowej kawie.

Już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem tę smaczną bułkę z nadzieniem z dżemu i orzechów włoskich!

Recept na mřížkovanou ořechovou buchtu s džemem
Źródło: egyszerugyorsreceptek.com

Przepis na pyszny deser z orzechowym nadzieniem:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 500 g mąki półgrubej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 ml kwaśnej śmietany
  • 1 worek do ciasta
  • 100 g cukru

wypełnienie:

  • Dżem
  • 200 g zmielonych orzechów
  • 150 g cukru
  • 2 białka jaj

Jak postępować:

1) Zacząć od zwykłego wymieszania wszystkich składników dla ciasta. Dokładnie mieszamy i wydzielamy około 2/3 ciasta i rozkładamy je równomiernie na blasze, którą oczywiście wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzić dżem na cieście.

2) Białka z cukrem ubić do sztywnego śniegu, następnie dodać orzechy. Tę masę rozprowadzić równomiernie na dżemie.

3) Z pozostałej 1/3 ciasta wyciąć paski i wyłożyć je na wierzchu masy orzechowej. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.