Niezależnie od tego, czy cieszysz się weekendową kawą w pojedynkę, czy zapraszasz przyjaciół i rodzinę, słodki punkt tego ciasta zostanie doceniony przez wszystkich. Przygotuj szybką szarlotkę gotową na patelni. Nie tylko dzieci będą zachwycone, ale i głodni dorośli.
Mieszanka z kurczaka mielonego w cieście francuskim – Porada na wielki, słony przysmak!
Puszyste czekoladowe ciacha z herbatnikami – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!
Przepis na szybką szarlotkę:
Co będzie nam potrzebne:
- Jabłka
- Masło
- 2 jajka
- szczypta soli
- Wanilia (do smaku)
- Cukier
- 250 ml kefiru lub białego jogurtu
- 10 g proszku do pieczenia na 100 g mąki
- 80 g masła lub oleju roślinnego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Plasterki jabłka z kremem serowym i budyniem waniliowym
Jak będziemy postępować:
1) Jabłka umyć, przekroić na pół i usunąć rdzenie. Następnie pokrój je w cienkie plasterki.
3) Jabłka rozłożyć na całej powierzchni.
4) Zabierzmy się za ciasto. Jajka, sól, wanilię, cukier umieścić w misce i wszystko razem ubić. Dodajemy kefir lub biały jogurt i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopione masło lub olej. Wyrobić płynne ciasto.
6) Przygotowane ciasto wylać na patelnię i rozprowadzić.
7) Przykryć pokrywką i gotować przez 30-40 minut. Sprawdź, czy jest gotowy do użycia za pomocą wykałaczki.
8) Gotowe ciasto tylko odwrócić, posypać cukrem pudrem i podawać.