Wykorzystaj jabłka, które zostały z Twojego ogrodu i upiecz pyszny deser jabłkowy o niesamowitym smaku i szybkim przygotowaniu. Będziesz miała świetny deser do kawy lub śniadania. Idealne z kubkiem gorącej herbaty, kakao lub kawy. Zachwycone nimi będą nie tylko dzieci, ale i głodni dorośli.
Przepis na pyszny deser z jabłek:
Co będzie nam potrzebne:
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 4 jajka
- 150 g semoliny cukier
- 160 g zwykłej mąki
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przygotowania nadzienia jabłkowego będziemy potrzebować:
- 500 g obranych jabłek
- 80 g cukru z semoliny
- 1 paczka budyń waniliowy
- 300 ml wody
Do wykonania kremowej bitej śmietany serowej będziemy potrzebować:
- 1 szt. twarogu w kostce
- 1 szt. bitej śmietany (objętość tłuszczu min. 30%)
- cukier
Następny: Czekoladowy lukier do polania na wierzchu
Jak postępujemy:
- Oddziel żółtka od białek. Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Stopniowo wbijać żółtka, olej i na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170°C do uzyskania różowego koloru, około 20 min.
- Jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w rondlu, przykryć połową wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. W pozostałej wodzie wymieszać budyń z cukrem i zalać jabłka. Gotować aż do zgęstnienia.
- Natychmiast wylej na upieczoną skórkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Na koniec wymieszać twaróg z cukrem i bitą śmietaną.
- Rozsmarować ostrożnie na ostudzonym nadzieniu jabłkowym. Skropić polewą czekoladową.
Pokochasz ten pyszny deser z jabłek.