Uwielbiasz jabłka i desery z nich zrobione? W takim razie przygotuj te pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi, które nazywane są również królewskimi, ponieważ wyglądają świetnie, są eleganckie i są również pyszne.
Pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną
Składniki:
Na ciasto:
- 6 jaj
- 12 łyżek ciepłej wody
- 10 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 1 opakowanie.
Dla nadzienia jabłkowego:
- 750 ml wody
- 1,5 kg jabłek
- 2 paczki jabłek. cukier waniliowy
- 200 g cukru (lub według potrzeb)
Ponadto:
3 bal. budyń waniliowy
250 g masła
500 ml bitej śmietany
wiórki czekoladowe do dekoracji
Procedura:
Ubić żółtka i cukier do uzyskania piany. Żółtka ubić z białkami na sztywno, dodać po trochu ciepłą wodę oraz mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać sztywny śnieg z białek.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Doprowadzić je do wrzenia w rondlu z cukrem i wodą. Można też użyć mniej lub nawet więcej cukru niż podano; ilość zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Gotować na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
Ciasto nakłuć widelcem, skropić sokiem jabłkowym i udekorować plasterkami jabłek. Rozłóż je tak, aby pokryły całą powierzchnię. Pozostały sok wlej z powrotem do garnka i uzupełnij wodą w miarę potrzeby, aby uzyskać łącznie 1 litr płynu. Następnie dodać proszek budyniowy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, aż powstanie gęsty krem.
Masło wymieszać z ciepłym kremem i natychmiast rozprowadzić na warstwie jabłek i wygładzić. Pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i udekorować startą czekoladą.