Strona główna PRZEPISY Pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną, które pokochasz

Pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną, które pokochasz

Uwielbiasz jabłka i desery z nich zrobione? W takim razie przygotuj te pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi, które nazywane są również królewskimi, ponieważ wyglądają świetnie, są eleganckie i są również pyszne.

 

Lahodné jablečné řezy se šlehačkou, které si zamilujete
Źródło: top-rezepte.de

Pyszne plasterki jabłek z bitą śmietaną

Składniki:

Na ciasto:

  • 6 jaj
  • 12 łyżek ciepłej wody
  • 10 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 1 opakowanie.

Dla nadzienia jabłkowego:

  • 750 ml wody
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 paczki jabłek. cukier waniliowy
  • 200 g cukru (lub według potrzeb)

Ponadto:

3 bal. budyń waniliowy
250 g masła
500 ml bitej śmietany
wiórki czekoladowe do dekoracji


Procedura:

Ubić żółtka i cukier do uzyskania piany. Żółtka ubić z białkami na sztywno, dodać po trochu ciepłą wodę oraz mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać sztywny śnieg z białek.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Doprowadzić je do wrzenia w rondlu z cukrem i wodą. Można też użyć mniej lub nawet więcej cukru niż podano; ilość zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Gotować na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.

Ciasto nakłuć widelcem, skropić sokiem jabłkowym i udekorować plasterkami jabłek. Rozłóż je tak, aby pokryły całą powierzchnię. Pozostały sok wlej z powrotem do garnka i uzupełnij wodą w miarę potrzeby, aby uzyskać łącznie 1 litr płynu. Następnie dodać proszek budyniowy, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, aż powstanie gęsty krem.

Masło wymieszać z ciepłym kremem i natychmiast rozprowadzić na warstwie jabłek i wygładzić. Pozostawić ciasto do ostygnięcia.

Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i udekorować startą czekoladą.

lahodné jablečné řezy se šlehačkou, které si zamilujete
Źródło: top-rezepte.de