Jesteś miłośnikiem deserów z jabłek i chciałbyś je przygotować, ale nie masz pod ręką odpowiedniego przepisu? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś przygotujemy wspólnie szarlotkę z kubka, która przypadnie Wam do gustu przede wszystkim dzięki szybkiemu i absolutnie prostemu przygotowaniu dzięki „kubkowemu” przepisowi. Składniki są więc opisane właśnie w ilościach kubkowych. Dzięki szybkiemu przygotowaniu, deser ten jest świetną wskazówką na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością ucieszy każdego członka Twojej rodziny.
Czy ślinka już ci cieknie? To zbierzmy się razem i zróbmy tę pyszną, mugolską, szarlotkę!
Pyszny przepis na szarlotkę:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 1 filiżanka oleju
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka octu
- łyżeczka sody
- pół szklanki wody
- 500 g mąki półgrubej
wypełnienie:
- 1 kg jabłek
- 200 g cukru
- cynamon do smaku
- cukier puder do posypania
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania wszystkich składników dla ciasta. Możemy dodać tylko 450 g mąki, a potem resztę, jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt rzadkie.
2) Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 2 połowy. Następnie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec każdą połówkę. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
3) Dalej postępować z nadzieniem. Jabłka umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce. Następnie gotować na patelni z cukrem. Niech sok z jabłek się zagotuje, a następnie dodaj cynamon.
4) Gdy obie kromki się upieką, na dolnej kromce równomiernie rozłożyć nadzienie. Wygładzić, a następnie przykryć drugim plastrem. Na koniec posypać cukrem pudrem.