Szukasz smacznych smakołyków do weekendowej, popołudniowej kawy? Chcesz zachwycić swoich bliskich smakowitymi dobrociami? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dziś wspólnie zrobimy chrupiące ślimaki z jabłkami, do których potrzebujecie tylko trzech jabłek! Przygotowanie jest więc bardzo łatwe i oszczędza czas. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcją wideo każdy może ją przygotować!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i przygotujmy razem te chrupiące jabłkowe ślimaki!
Pyszny przepis na chrupiące ślimaki z jabłkami:
Co będzie nam potrzebne:
- 300 g zwykłej mąki
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 5 ml aromatu waniliowego
- 5 g soli
- 80 g cukru kryształu
- 8 g drożdży
- 2 żółtka
- 50 ml mleka
- 3 jabłka
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania mąki, cukru, drożdży, esencji waniliowej, soli, jaj i mleka. Dokładnie wymieszać i wyrobić na ładne, gładkie ciasto.
2) Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3) Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanym mąką wałku na placek.
4) Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki obranego jabłka.
5) Teraz zacząć zwijać w kształt rolady.
6) Koniec posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem.
7) Dokładnie wygładzić wszystkie końce, żeby jabłka nie wypadły.
8) W kolejnym kroku pokroić swoje poszczególne ślimaki w plastry.
9) Umieścić na blasze do pieczenia i pozostawić w takim stanie na 1 godzinę.
10) Ponownie posmarować żółtkiem i mlekiem.
11) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.