Jabłka są bardzo popularnym owocem i na pewno nie raz delektowaliście się nimi podczas Świąt Bożego Narodzenia, na przykład w sałatce owocowej.
To właśnie ten drugi element może nie być Ci znany. Typowym nadzieniem do pączków jest dżem lub nugat. Spróbuj jednak tej wariacji, a zobaczysz, że Ty i Twoja rodzina pokochacie ją natychmiast!
Pączki z nadzieniem jabłkowym
- 4 jabłka
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 500 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ubić jajka i dodać miękkie masło. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać.
Zetrzeć jabłka na tarce. Bierzemy kawałki ciasta i formujemy je w pączki, wypełniając je jabłkami. Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze w odległości około 5 cm od siebie i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się.