Strona główna PRZEPISY Odwrócony jabłkowy creme fraiche: Gdy mamy jabłka, tego ciasta nie może zabraknąć!

Odwrócony jabłkowy creme fraiche: Gdy mamy jabłka, tego ciasta nie może zabraknąć!

Odwrócony custard jabłkowy – niekonwencjonalny, ale tym bardziej pyszny deser. Jest bardzo kremowa, soczysta i bardzo smaczna. Gdy w domu są jabłka, to wybór jest oczywisty!

Obrácený jablečný krémeš
Źródło: iStockphoto

Odwrócony krem jabłkowy

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki półgrubej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek – oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki

krem:

  • 4 paczki jabłek. budyń waniliowy
  • 1 l wody
  • 8 łyżek cukru
  • 6 żółtek

Top:

  • 500 ml bitej śmietany
  • 1 zagęszczacz

 

  • Białka ubić do uzyskania śnieżnej barwy, dodawać po kolei żółtka cały czas ubijając, a następnie na niskich obrotach dodawać pozostałe składniki sypkie.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż grubo obok siebie pokrojone jabłka. Ciasto wyłożyć warstwowo na jabłka (blacha 39×22 cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • Budynie rozmieszać w wodzie, dodać część cukru i ugotować na gęstą masę. Ostrożnie złożyć masę z białek do ostudzonej masy (ubić śnieg z częścią cukru).
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami, tak aby jabłka były na wierzchu. Posmarować kremem, a na koniec bitą śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.
  • Wskazówka: jeśli chcesz wykorzystać żółtka, polecam ubić je do gorącego kremu i wymieszać z białkami po ostygnięciu.