Odwrócony custard jabłkowy – niekonwencjonalny, ale tym bardziej pyszny deser. Jest bardzo kremowa, soczysta i bardzo smaczna. Gdy w domu są jabłka, to wybór jest oczywisty!
Odwrócony krem jabłkowy
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki półgrubej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek – oczyścić je i pokroić w cienkie plasterki
krem:
- 4 paczki jabłek. budyń waniliowy
- 1 l wody
- 8 łyżek cukru
- 6 żółtek
Top:
- 500 ml bitej śmietany
- 1 zagęszczacz
- Białka ubić do uzyskania śnieżnej barwy, dodawać po kolei żółtka cały czas ubijając, a następnie na niskich obrotach dodawać pozostałe składniki sypkie.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż grubo obok siebie pokrojone jabłka. Ciasto wyłożyć warstwowo na jabłka (blacha 39×22 cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- Budynie rozmieszać w wodzie, dodać część cukru i ugotować na gęstą masę. Ostrożnie złożyć masę z białek do ostudzonej masy (ubić śnieg z częścią cukru).
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami, tak aby jabłka były na wierzchu. Posmarować kremem, a na koniec bitą śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.
- Wskazówka: jeśli chcesz wykorzystać żółtka, polecam ubić je do gorącego kremu i wymieszać z białkami po ostygnięciu.