Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na pyszną szarlotkę z mascarpone. Idealne jako dodatek do filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Spodoba się nie tylko dzieciom, ale i głodnym dorosłym. Jeśli lubisz jeść słodkie rzeczy i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.
Przepis na pyszną szarlotkę z mascarpone:
Co będzie nam potrzebne:
- 200 g semoliny cukier
- 4 jajka
- 250 g mascarpone
- 200 g mąki półgrubej
- 16 g proszku do pieczenia lub sody
- 4 duże jabłka, obrane
- 1 łyżeczka przyprawy do strudla jabłkowego Kotanya lub 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
- cukier puder do dekoracji/posypki
Jak będziemy postępować:
1) Tortownicę (rozmiar 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, mocząc papier w zimnej wodzie, zgnieść w dłoni, rozłożyć i forma pięknie się ułoży.
2) Rozgrzać piekarnik do 180° C z półką na środku. Wszystkie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy rdzenie. Następnie za pomocą ostrego noża pokrój właśnie 2 jabłka w 2-3mm cienkie półksiężyce (długie podłużne cięcie utworzy potem „płatki” na powierzchni ciasta) – ja miałam tylko małe jabłka, więc efekt końcowy nie jest taki ładny. Pozostałe 2 jabłka kroimy w mniejszą kostkę – wejdą one do środka ciasta.
3) W misce ubić całe jajka z cukrem, następnie dodać mascarpone i tylko lekko ubić. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do strudla jabłkowego lub tylko cynamon. Na samym końcu delikatnie wmieszać pokrojone w kostkę jabłka.
4) Ciasto wlać do formy i uzupełnić pokrojonymi jabłkami.
5) Wierzch ciasta można skropić miodem lub posypać odrobiną cukru trzcinowego (dla efektu karmelu).
6) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 45-50 minut, sprawdzając szpikulcem, czy jest ugotowany. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem waniliowym. Jest to pyszne i bardzo wilgotne ciasto.