Jeśli szukacie idealnej inspiracji deserowej do niedzielnej kawy lub śniadania, to ten przepis jest dla Was! Dziś konkretnie robimy puszysty strudel z jabłkami. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i oszczędza czas. Możesz mieć ją gotową już w kilkadziesiąt minut. Połączenie świetnego ciasta z jabłkami jest po prostu boskie. Dlatego dobrze zapisać ten przepis, na pewno nie zrobicie tego ciasta po raz ostatni!
Czy już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem ten puszysty strudel z jabłkami!
Pyszny przepis na puszysty strudel z jabłkami:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 150 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
wypełnienie:
- 5-6 jabłek
- jedna łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania jajek z cukrem i zmiękczonym masłem. Dokładnie wymieszać!
2) Dodać drożdże i letnie mleko.
3) Dokładnie wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę.
4) Wyrobić ładne, gładkie, nieklejące się ciasto.
5) Teraz przygotować miskę, którą smarujemy i umieścić w niej ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
6) Przejście z nadzieniem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
7) Następnie na patelni umieścić starte jabłka i trochę podsmażyć. Dodać cukier i dalej mieszać.
8) Dodać cynamon i ponownie wymieszać. Następnie dodajemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy.
9) Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanym mąką wałku i posmarować roztopionym masłem po całej powierzchni. Teraz naszą ugotowaną masę wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta.
10) Rozpocząć rolowanie tak, jak widać na zdjęciu.
11) Brzegi rolki zbliżyć do siebie i umieścić na blasze, którą wyłożyliście papierem do pieczenia. Następnie, używając noża, ostrożnie wyciąć szczelinę, jak widać na zdjęciu.
12) Każdy wycięty kawałek obrócić tak, aby nadzienie było skierowane do góry.
13) Przykryć folią i dać odpocząć przez 20 minut.
14) Następnie zdjąć folię i posmarować nasz strudel jajkiem do mycia.
15) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Skończyliśmy!