Sezon na jabłka w pełni. Dlatego w dzisiejszym artykule skupiliśmy się na pysznej szarlotce , która zdobyła pierwsze miejsce w popularności w internecie. Nic dziwnego, to ciasto jest bardzo proste i niezwykle smaczne. Postępując zgodnie z prostą instrukcją, nawet początkująca osoba może go upiec. Przyjrzyjmy się jego przygotowaniu.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 arkusz rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 6 jabłek
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 80 g zwykłej mąki
- 60 g cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
Jak postępować:
1) W misce najpierw wyłożyć warstwę ciasta francuskiego i dopasować brzegi tak, żeby ciasto nie wystawało poza formę, ale pokryło również boki.
2) Następnie oczyścić jabłka, przekroczyć na pół i pokroić w paski. Na wierzchu ciasta ułożyć jabłka.
3) W misce wymieszać ze sobą jajka, mleko, mąkę, cukier i masło. Powstałą masę między jabłkami wylać na ciasto francuskie.
4) Jabłka można jeszcze posypać cukrem i cynamonem.
5) Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
Życzymy smacznego!