Strona główna PRZEPISY Fantastyczne bułeczki jabłkowe ze śmietaną i makiem – Koniecznie do spróbowania!

Fantastyczne bułeczki jabłkowe ze śmietaną i makiem – Koniecznie do spróbowania!

Kto by pomyślał, że połączenie maku, jabłek, śmietany i roztopionej czekolady może smakować tak wspaniale. Ten przepis udowadnia jednak, że naprawdę tak jest. Dziś konkretnie będzie to fantastyczny placek z jabłkami, ze śmietaną i makiem.

Desery makowe są szczególnie znane w Europie, wielu obcokrajowców nie spotkało się z nimi gdzie indziej i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik można wykorzystać podczas wypieków. A przecież to taki przysmak. Przepis jest nieco trudniejszy w przygotowaniu, ale tym bardziej będzie Wam smakował. Bułka to także świetna wskazówka na weekendowe śniadanie w łóżku, które z pewnością ucieszy całą rodzinę. Ślinisz się już? Zróbmy razem tę pyszną bułkę z jabłkami i makiem!

 

Jablečná buchta se smetanou a mákem: Recept zde
Źródło: femina.hu

Co będzie nam potrzebne:

  • 200 g zwykłej mąki
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 sztuki jabłek
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g maku mielonego
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki oleju (do polania)

Jak postępować:

1) Zacząć od obrania i pokrojenia jabłka na małe kawałki i posypania cynamonem. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, kwaśną śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak. Na samym końcu dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.

2) Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie na blasze. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut.

3) Na koniec polewa. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Po upieczeniu i wystudzeniu wystarczy polać tą czekoladą nasze ciasto z jabłkami. Skończyliśmy!

Smacznego!