Strona główna PRZEPISY Obfita zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi

Obfita zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi

Prosta, szybka i smaczna zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi. Przepis dostałam od naszej babci i bardzo nam smakował, więc zostawiliśmy sobie ten przepis i teraz często gotujemy go w naszym domu.

Vydatná zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry
Źródło: cookist.it

 


Zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi

 

  • 1/2 kawałka białej kapusty
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku orawskiego
  • 1 duży por
  • 2 marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, mielony czarny pieprz, mielony kminek, majeranek do smaku

 

  • Żeberka wieprzowe pokroić na mniejsze części (aby zmieściły się do garnka), zalać wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości – około 90 minut. Podczas gotowania należy zbierać pianę z powierzchni bulionu za pomocą perforowanej chochli.
  • Wyjąć mięso, a rosół odstawić na bok.
  • W innym dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać por, lekko posolić i popieprzyć, a następnie smażyć, aż por będzie miękki.
  • Następnie dodaj do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz dopraw wszystko czarnym pieprzem i kminkiem.
  • Warzywa zalać wywarem z żeberek i dodać cienko pokrojoną kapustę. Przykryć i gotować wszystko razem przez około 30 minut.
  • W międzyczasie uściskaj mięso z żeberek i włóż je do gotującej się zupy.
  • Na koniec doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem oraz solą do smaku.
  • Podawać ze świeżym pieczywem.