Prosta, szybka i smaczna zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi. Przepis dostałam od naszej babci i bardzo nam smakował, więc zostawiliśmy sobie ten przepis i teraz często gotujemy go w naszym domu.
Zupa kapuściana z warzywami i żeberkami wieprzowymi
- 1/2 kawałka białej kapusty
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 100 g boczku orawskiego
- 1 duży por
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- sól, mielony czarny pieprz, mielony kminek, majeranek do smaku
- Żeberka wieprzowe pokroić na mniejsze części (aby zmieściły się do garnka), zalać wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do miękkości – około 90 minut. Podczas gotowania należy zbierać pianę z powierzchni bulionu za pomocą perforowanej chochli.
- Wyjąć mięso, a rosół odstawić na bok.
- W innym dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać por, lekko posolić i popieprzyć, a następnie smażyć, aż por będzie miękki.
- Następnie dodaj do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz dopraw wszystko czarnym pieprzem i kminkiem.
- Warzywa zalać wywarem z żeberek i dodać cienko pokrojoną kapustę. Przykryć i gotować wszystko razem przez około 30 minut.
- W międzyczasie uściskaj mięso z żeberek i włóż je do gotującej się zupy.
- Na koniec doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem oraz solą do smaku.
- Podawać ze świeżym pieczywem.